Het Flandria-label

Het FLANDRIA label

Hét Belgische kwaliteitslabel
voor verse groenten en fruit



Flandria is het kwaliteitslabel voor groenten en fruit dat door de belangrijkste producentenorganisaties in België (gegroepeerd onder LAVA) wordt gebruikt. Het garandeert milieubewuste teelt, kwaliteit en versheid. Enkel producten van topkwaliteit, met een perfecte smaak en onberispelijk uiterlijk krijgen het Flandria-label toegekend.

Eén van de vereisten van het Flandria-lastenboek is milieubewuste teelt: schadelijke insecten worden bestreden met hun natuurlijke vijanden. 

Download hier de Flandria catalogus

www.flandria.be

Flandria werd opgericht in 1995, met lastenboeken voor tomaten en witloof. Ondertussen zitten er al meer dan 70 soorten groenten en fruit onder het Flandria-label. Onder andere tomaten, sla, asperges, bonen, broccoli, bloemkool, radijsjes, aubergines, courgettes, champignons, witloof, komkommer, appelen en peren. Deze producten zijn in de winkel herkenbaar aan de verpakking met het Flandria-logo. Het Flandria-label wordt enkel aan de beste producten van de veilingen gegeven. Om die perfecte kwaliteit te bekomen waar Flandria-producten ondertussen toch voor bekend staan, moet elk onderdeel van de keten zijn verantwoordelijkheid dragen.

Telers



De landbouwers die hun product onder Flandria willen laten verkopen, moeten een welbepaald lastenboek met voorwaarden volgen. De gestelde eisen gaan onder meer over teelttechnieken, hygiëne en gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast beschrijft het lastenboek ook de manier van sorteren, de kwaliteit die moet gehaald worden en de aanduidingen op de verpakking. Dankzij deze informatie over de dag van de oogst, de telersnummer enz. is de oorsprong van het product 100% traceerbaar.

Producentenorganisatie



De telersvereniging ziet er op toe dat de teler het lastenboek voor zijn product stipt volgt. Dit gebeurt door dagelijkse controles op kwaliteit en sortering. Daarnaast vinden er ook bedrijfscontroles plaats, die dieper ingaan op de productievoorwaarden.

CKCert


De controles van het product gebeuren niet enkel intern (door medewerkers van de producentenorganisatie of van LAVA), maar ook extern. Het onderzoeksbureau CKCert controleert de producentenorganisaties op haar wijze van keuren en op het product dat binnenkomt. Daar bovenop vinden steekproefsgewijs nog een aantal bedrijfsbezoeken bij de telers plaats. Voor deze overkoepelende inspecties is Certagro erkend als onafhankelijk orgaan.

Share by: