Recepten ovenschotels

Ovenschotel van bloemkool en broccoli met Pas de Bleu (4pers.)

Pas de Bleu is een blauwschimmelkaas van de artisanale Gentse kaasmakerij Het Hinkelspel. Je kunt hem eventueel vervangen door soortgenoten als gorgonzola, stilton of roquefort.

1 bloemkool
1 middelgrote broccoli
200g Pas de Bleu
olie of boter

Bloemkool en broccoli in roosjes verdelen - de stronk en stelen apart houden voor soep - en samen in ca. 6 minuten beetgaar koken of stomen. Laten schrikken onder koud water, dit stopt het garen en de groente behoudt zijn frisse kleur. In een vergiet laten uitlekken.
De uitgelekte roosjes door elkaar in een met olie of boter ingevette ovenschaal schikken. De Pas de Bleu in stukjes verdelen en over de roosjes strooien. Laten kleuren onder de grill.

Groentenovenschotel met gehakt (4 pers.)

Een snelle ovenschotel die je makkelijk de dag vooraf kunt maken en de dag zelf afwerken met kaas en panko en bakken in de oven. Wil je het veggie houden laat dan het gehakt weg en leg er een laagje gekookte aardappelen (eventueel zoete) tussen.

400 g gemengd gehakt
1 courgette, in schijfjes gesneden
1 aubergine, in schijfjes gesneden
1 rode paprika, zonder schil en pitjes en in repen gesneden
1 wortel, grof geraspt
1 dl passata
1 el geraspte parmezaanse kaas
1 el panko of paneermeel

Stoom de groenten elk apart beetgaar en laat goed uitlekken.
Bak het gehakt rul in een pan met antiaanbaklaag. Doe er de pasata bij en laat even doorkoken.
Meng kaas en panko.
Leg de groenten en het gehakt laag om laag in een ovenschotel, bestrooi met het kaas-panko mengsel en laat garen in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant mooi gekleurd is.

Zaterdagse visschotel  (4 pers.)

De perfecte ovenschotel om restjes vis te verwerken. Heb je weinig vis, vul dan aan met in plakjes gesneden hardgekookte eitjes. Je kunt hem ook enkel met eitjes en groenten maken.

400 g witte vis, in blokjes gesneden (koolvis, zeewolf, wijting, kabeljauw, zeeduivel,...)
4 middelgrote aardappelen, geschild en gekookt
20 g boter
1 ui, fijngesneden
1 venkel, in plakjes gesneden
1 prei (enkel wit), in ringen gesneden
2 tomaten, zonder vel en pitjes in plakjes gesneden
2 handvollen spinazie
pastis (of witte wijn of sherry)
sap 1/2 citroen
1 tl cayennepeper
panko

voor de saus:
viskookvocht
1 el bloem
2 el boter
versgemalen peper en zout

Kook de ui, prei en venkel met water en een scheutje pastis op een laag vuurtje beetgaar. Doe er de vis bij en pocheer gaar op een zacht vuurtje. Neem de vis en de groenten uit, houd ze warm en bewaar het pocheervocht.
Pureer de aardappelen, roer er boter onder en zet apart.
Smelt voor de saus de boter, maar laat ze niet kleuren. Doe er de bloem bij en roer tot een smeuïg papje. Laat wat uitkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt (het mengsel mag niet kleuren). Maak dan, door er lepel voor lepel het pocheervocht door te roeren, een mooie gladde saus. Breng op smaak met het citroensap en de cayennepeper.
Verdeel de vis en de groenten over een ovenschaal, giet er de saus over, leg er de plakjes tomaat op en dek af met de puree. Bestrooi de puree met panko en laat ca.15 min. kleuren onder de grill.

Ovenschotel met zoete aardappel, wortel en gele courgette  (4 pers.)

Zoete aardappel kun je probleemloos vervangen door gewone aardappel. Deze ovenschotel is makkelijk de dag vooraf klaar te maken: gewoon opwarmen en klaar.

2 gele courgettes, in plakken gesneden
3 wortels, in stukjes gesneden
1 zoete aardappel, in plakken gesneden
2 takjes tijm, blaadjes afgeritst
50 ml room, licht opgeklopt (sojaroom kan ook)
50 g parmezaanse kaas, geraspt
peper en zout

Stoom de groenten elk apart beetgaar. Laat goed uitlekken en doe ze - op de zoete aardappel na - over in een ovenschotel. Doe er de tijm bij, kruid met peper en zout en hussel alles door elkaar.
Dek af met de plakken aardappel, overgiet met de room, bestrooi met de kaas en laat kleuren onder de grill. Lekker als vegetarische schotel en als side bij eend, lams- en varkensvlees.

 

 

About LAVA
Products
News
Contact