Recepten van herfstsalades

Salade van radicchio, witloof en blauwe kaas

1/2 krop radicchio
2 stronkjes witloof
100 g blauwe kaas, verbrokkeld
8 walnoten, verbrokkeld
citroensap

voor de vinaigrette:
2 el olijfolie
2 el notenolie
2 el Xérès-azijn
peper uit de molen

- Haal de radicchio uit elkaar en snij hem in dunne repen. Spoel en zwier voorzichtig droog.
- Haal de bittere kern uit de stronkjes witloof en snijd ze in lange repen. Leg ze tot gebruik in water met wat citroensap, spoel vlak voor gebruik en zwier voorzichtig droog.
- Meng voor de vinaigrette de olie en azijn en breng op smaak met een draai van de pepermolen.
- Meng de radicchio en het witloof en leg op de borden. Verdeel er de kaas en walnoten over en besprenkel met de vinaigrette.
- Serveer als voor- of lunchgerecht met stukken notenbrood.

Carpaccio van rode biet met groene appel en magret de canard

2 kleine rode bietjes, geschild
2 appels (Jonagold of Elstar) klokhuis verwijderd
1 magret de canard, koud gerookt
1 rode ui, in dunne rungetjes gesneden
citroensap

voor de vinaigrette:
4 el olijfolie
2 el balsamico-azijn
peper en zout

- Meng voor de vinaigrette olie en azijn. Kruid met peper en zout.
- Snij bietjes en appel in dunne plakjes. Besprenkel met wat citroensap.
- Verwijder het vet van de magret en snijd in dunne plakjes.
- Leg afwisselend plakjes biet, appel en magret dakpansgewijs op elkaar, leg er enkele uiringetjes op en besprenkel alles met de vinaigrette.

Salade met gerookte eendenborst, gegrilde pompoen, veldsla, linzen en kwarteleitjes

1 mini-buternutpompoen, geschild, ontpit en in reepjes gesneden
1 rode ui, gepeld en in dunne halve ringen gesneden
olijfolie
1 takje tijm, blaadjes afgeritst
1 takje rozemarijn, blaadjes afgeritst
versgemalen zwarte peper
fleur de sel
200 g linzen
1/4 groentebouillonblokje
water
10 kleine sneetjes gerookte eendenborst
5 kwarteleitjes
handvol veldsla
2 kropjes rood witloof

voor de vinaigrette:
4 el chardonnay-azijn
2 el olijfolie
2 tl mosterd
3 tl acaciahoning
versgemalen zwarte peper

- Verdeel de pompoenreepjes en uiringen over een ovenplaat, bestrooi met tijm, rozemarijn, fleur de sel en zwarte peper en besprenkel met olijfolie. Gaar ca. 20 min. (of tot de pompoen gaar is, proeven!) in een voorverwarmde oven op 180°C.
- Was de linzen, voeg 3 keer hun volume aan water toe samen met het bouillonblokje. Laat op een zacht vuurtje in ca. 30 min. beetgaar worden (proeven!).
- Meng voor de vinaigrette alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met versgemalen peper.
- Kook de eitjes 3 min., laat een beetje afkoelen, pel en snijd in vier.
- Giet de linzen af, meng ze door de vinaigrette en laat ze afkoelen.
- Meng veldsla en witloof door elkaar in een slakom. Schep er de linzen op, verdeel er de pompoenreepjes (met de ui) en eendenborst over en werk af met de eitjes.

Salade van veldsla, rammenas, wakamé en rauwe zalm

200 g zalmfilet, zonder vel, in blokjes gesneden
1/2 rammenas, in dunne slierten
handvol veldsla, gewassen en gedroogd
2 el wakamésalade (kant-en-klaar)
Noilly Prat
1 kl venkelzaad, gekneusd
grof zeezout
sap van 1 limoen
olijfolie

voor de rammenasmarinade:
1 tl gembersiroop
1 tl acaciahoning
scheutje sushi-azijn
scheutje witte wijnazijn
enkele blaadjes koriander, fijngesnipperd

voor de wasabimayonaise:
2 el mayonaise
1 el wasabi
enkele druppels limoensap

- Leg de blokjes zalm ca. 30 min. in een mengeling van 20 ml olijfolie, limoensap, een scheutje Noilly Prat en venkelzaad. Bestrooi met wat grof zout.
- Meng voor de rammenasmarinade alle ingrediënten doe er de slierten in en laat ca. 30 min. marineren.
- Meng voor de mayonaise alle ingrediënten.
- Verdeel de veldsla over de borden, leg bovenop wat wakamésalade en errond rammenasslierten, en werk af met blokjes zalm. Geef de mayonaise apart.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact