Soep voor elke dag

WORTELSOEP

Een heel eenvoudige soep, snel gemaakt - kan perfect in de snelkoker - die door de toevoeging van linzen, komijn en kurkuma een frisse Oosterse touch krijgt.

500 g wortelen, geschraapt en in stukken gesneden
1 ui, fijngesnipperd
groentebouillon
1 tl komijnpoeder
1 stukje verse kurkuma, geschild en fijngesnipperd of 1 tl kurkumapoeder
3 el rode linzen
peper en zout

Doe wortel, ui, linzen, kurkuma en komijn in een pan met tweemaal het volume aan bouillon en laat het 30 min. zachtjes koken. Voeg indien nodig tussenin nog wat water toe. Pureer de soep en laat hem nog 15 min pruttelen.

POMPOENSOEP

Pompoensoep is dé herfstklassieker. Je kunt ze zowel van de gewone robuuste (deurversiering) pompoen maken als van de meer culinair verfijnde butternut. Om de soep frisser van smaak te maken kan je er appel en gember bij doen. Een must is het niet, maar wel heel lekker. Buiten de aangegeven garnituur kun je de soep ook afwerken met croutons, stukjes spek en worstjes.

1/2 grote pompoen of 1 kleine butternut, in stukken gesneden
2 appels, geschild zonder pitjes en in stukken gesneden
1l groentebouillon
1 ui, in stukken gesneden
1 stukje gemberwortel, versnipperd
olijfolie
ca. 1l water (en eventueel nog extra)
peper en zout

voor de afwerking:
stokbrood, in dikke sneden
1 plakje rauwe ham, in 2 verdeeld
parmezaanse kaas, geraspt
olijfolie

Fruit de ui aan in een beetje olijfolie. Doe er de gember, pompoen en wortel bij. Roer even om en giet er het water bij en verbrokkel er het bouillonblokje over. Roer opnieuw door en laat op een zacht vuurtje ca. 1 1/2u sudderen of tot alle groenten uit elkaar vallen. Doe tussenin, indien nodig, extra water bij.
Mix de soep glad, voeg eventueel opnieuw wat water toe en breng op smaak met peper en zout.
Besprenkel de sneden stokbrood met wat olijfolie. Leg er de plakjes ham op. Bestrooi met kaas en plaats ze even onder de grill.
Verdeel over diepe borden of kommetjes en leg middenin de stukken stokbrood.

About LAVA
Products
News
Contact