Hartige soepen

HERFSTMINESTRONE

Een typische Italiaanse groenten- en bonensoep die met kleine pastavormpjes meteen een stevige maaltijdsoep wordt. Raapjes kan je vervangen door pastinaak, savooikool door mooi krullende boerenkool en als bonen kunnen ook een blik borlotti of gewone grote witte bonen.

2 wortelen, in stukjes gesneden
2 raapjes, in stukjes gesneden
1 preiwit, in ringen gesneden
1/2 savooikool, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
1 l groentebouillon
300g grote witte bonen (ook gekend als boerentenen of molbonen)
peper en zout
schilfers parmezaanse kaas
8 dunne plakjes spek (facultatief)

Breng wortel, raap, prei, savooi en bleekselderij met bouillon - ze moeten oversopt zijn - aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 1/2 u zachtjes koken. Doe er regelmatig wat bouillon bij. Doe er na 15 min. eventueel 20 g kleine pastavormpjes bij en laat ze verder meesudderen.
Bak het spek krokant in eigen vet, neem uit en laat uitlekken op een keukenpapier.
Voeg de bonen toe aan de soep en laat nog even doorkoken. Schep over in diepe borden, leg er 2 plakjes spek op, bestrooi met parmezaan en serveer onmiddellijk.

KOOLSOEP

Hier is savooikool een must, net als het rookspek. De chorizo kan je vervangen door rook - of knackworst die je klaarmaakt volgens de verpakking en de laatste 15 minuten laat mee-sudderen. Maak de basissoep - zonder de worst - de dag voordien en je hebt super instant 'soulfood' voor na een herfstige wandeling.

1 kleine savooikool
1 ui, gesnipperd
1 dikke plak rookspek, in stukken gesneden
1 l groentenbouillon
peper en zout
olijfolie
1 stuk chorizoworst (ca. 200g), in plakjes gesneden

Snijd de kool in 4, verwijder de buitenste bladeren en de harde nerven. Hou  twee mooie bladeren apart en snijd de rest grof.
Kook de kool met ui en spek in ca. 45 min. gaar in de bouillon op een zacht vuur.
Haal het spek uit de soep en zet apart. Mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout. Verdun eventueel met water.
Snipper de achtergehouden koolbladeren fijn en roerbak ze kort in olijfolie.
Bak de plakjes chorizo even in hun eigen vet.
Verdeel de soep over diepe borden en werk af met gebakken kool, stukken spek en chorizo.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact