Feestsoepen

RODE BIET MET CRÈME VAN MIERIKSWORTEL

Een feestelijk ogende soep die de perfecte opener is van elk kerstdiner. Kan als gang op zich, maar ook in kleine kommetjes als amuse vooraf.

1 kg rauwe rode bietjes
1 cm mierikswortel, geschild en in stukjes gesneden
1 l groentebouillon
10 cl zure room
peper en zout

Kook de bietjes ca. 40 min. in een grote hoeveelheid water.
Neem de bieten uit, laat wat afkoelen en wrijf er het velletje af. Snijd ze in grove stukken en mix ze in een blender. Mix nog even verder terwijl je er beetje bij beetje de groentebouillon bijgiet. Verdun de soep eventueel met water.
Verwarm de room, doe er de mierikswortel in en laat ca. 10 min. trekken. Zeef en laat afkoelen.
Verwarm de soep vlak voor het serveren opnieuw, breng op smaak met peper en zout en verdeel over kommetjes. Werk af met een lepeltje mierikswortelroom.

TIP: heel lekker met blinis met zure room en gerookte zalm of zalmeitjes.

AARDPERENCRÈME

Wit, crèmig en smeuïg, vol en zacht van smaak. De pit komt van de gerookte paling - die je trouwens kan vervangen door gerookte zalm of gerookte heilbot - en voor de surprise zorgt de afdekking met bladerdeeg.

1 kg aardperen, geschild en in stukken gesneden
1 l groentebouillon (van 1/2 blokje)
2 dl room
peper en zout
1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
2 gerookte palingfilets, in stukjes gesneden
1 eidooier, losgeklopt

Kook de aardperen in ca. 20 min. gaar in de bouillon.
Mix de soep glad, roer er de room onder en breng op smaak met peper en zout.
Schep de aardperencrème in vuurvaste kommetjes, verdeel er de paling over en dek elk kommetje af met een rondje bladerdeeg. Borstel in met wat ei en bak ca. 20 min. - of tot het bladerdeeg kleurt - in een voorverwarmde oven op 180°C.
Haal uit de oven en serveer meteen.

About LAVA
Products
News
Contact