Recepten side dishes

GEGRILDE WINTERGROENTEN MET HONING

Een prima begeleider van gebraden lams- en varkensvlees, eend en wild. Doe je er rucola en/of veldsla bij die je even door een lichte vinaigrette haalt, dan heb je een heerlijke winterse lauwe salade. Geef er dan notenbrood bij.

1/2 butternut, in repen gesneden
1/2 kg spruitjes, buitenste blaadjes verwijderd, in 2 gesneden
3 schorseneren, in repen gesneden
1 zoete aardappel, in balkjes gesneden
2 gele wortelen, in balkjes gesneden
2 takjes tijm
1 bl laurier, in stukjes getrokken
1 rode ui, gehalveerd en in plakken gesneden
olijfolie
1 tl accaciahoning
1 tl tijmblaadjes
fleur de sel

- Doe butternut, schorseneer, zoete aardappel, wortel en pastinaak in een ovenschaal. Bestrooi met de kruiden en besprenkel met olijfolie.
- Plaats ca. 20 min. - of tot de groenten zacht zijn - onder de grill. Roer ze regelmatig om.
- Sprenkel de honing over de groenten, doe er de ui bij, roer goed door en verwarm nog ca. 5 min.
- Bestrooi vlak voor serveren met fleur de sel en de tijmblaadjes.

AARDAPPEL-KNOLSELDERGRATIN

Een lekkere en supereenvoudige side voor het grote werk van gebraad en kalkoen. Je kan deze gratin makkelijk de dag ervoor maken. Werk hem dan wel niet af met panko (= soort paneermeel) en plaats hem niet in de oven, maar in de koelkast. Anderhalf uur voor gebruik uithalen, op kamertemperatuur laten komen en door en door warm laten worden in een voorverwarmde oven op 180°C, bestrooien met panko en laten kleuren onder de grill.

500 g aardappelen, geschild en in stukken gesneden
500 g knolselder, geschild en in stukken gesneden
groentebouillon
100 ml room
boter
peper en zout

- Kook aardappelen en knolselder apart gaar in bouillon (stukken moeten juist oversopt zijn). Giet af, laat goed uitdampen en pureer samen. Voeg een klontje boter en de room toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe over in een ovenschaal, bestrooi met wat panko en laat kleuren onder de grill.

POMPOEN-AARDAPPELTERRINE

Een heel decoratief bijgerecht met de laagjes geel van de pompoen en purper van de aardappel. Past perfect bij gebakken vis en als basis van een veggiegerecht met de gegrilde wintergroenten, eventueel verwerkt in een salade.

500 g truffelaardappel (vitelotte)
500 g butternutpompoen
200 ml room
4 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook
2 eieren

- Schil en snijd de aardappelen en pompoen in lange dunne plakjes. Kook apart beetgaar, laat goed uitlekken en wat afkoelen.
- Laat in de room op laag vuur 2 takjes rozemarijn, knoflook, peper en zout 20 minuten trekken. Laat afkoelen, zeef en klop de eieren los in de room.
- Maak laagjes in een ingevette terrinevorm met de pompoen- en aardappelplakjes tot de terrine vol is, eindig met een laagje pompoen. Druk alles goed aan.
- Giet er de room over, dek af met het deksel of met aluminiumfolie en bak de terrine in ca. 40 min. gaar in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal de laatste 5 min. het deksel weg zodat de bovenkant licht kan kleuren. Bestrooi met rozemarijnnaaldjes en snij in porties, leg die in eenpersoonsschaaltjes en serveer.

WITLOOFGRATIN (ca. 4 pers.)

Je kan deze gratin zonder kaas als bijgerecht bij gevogelte, vis en varkensvlees serveren. Doe er snippers rauwe ham bij en je hebt een creatieve versie van witloof met hesp en prima hoofdgerecht.

8 aardappelen (middelhard kokende), geschild en in frietjes gesneden
8 ansjovisjes op olie, uitgelekt en in stukjes getrokken
4 stronkjes witloof, bittere kern uitgehaald en in reepjes gesneden
1 grote ui, fijngesnipperd
2dl room (ev. sojaroom)
boter

- Leg in een ovenschaal een laag aardappelen, schik daarop het witloof, verdeel er de ansjovis en de ui over en dek af met een laagje aardappelen.
- Overgiet met room, leg bovenop enkele stukjes boter en laat ca. 1 uur garen in een voorverwarmde oven op 200°C.

APPEL IN DE OVEN (4 pers.)

Klassiekers die zorgen voor de zoete toets bij wild. De appeltjes kan je ook perfect apart maken en serveren als nagerecht met een bolletje ijs of een lepel marscarpone.

4 stevige appelen
boter
honing
bessenconfituur

- Schil voor de appel in de oven de appelen en steek met een appelboor het klokhuis uit.
- Zet de appelen in een ovenschaal, stop in elke holte een klontje boter, bedruppel met honing en zet ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Bedruip regelmatig met het uitgelopen vocht.
- Haal uit, vul met bessenconfituur en plaats nog ca. 5 minuten in de oven.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact