Stoven

Gestoofde spruitjes met spek en walnoten (4 pers. - bijgerecht)

Spruitjes ontbreken nooit in het traditionele Engelse kerstmenu met de imposante gevulde en geroosterde kalkoen. Ze doen het ook prima bij een mooi stuk wildgebraad of een wildcivet. Dit gerecht kan ook perfect zonder spek. Bak de spruitjes dan op met enkel de noten.

500 g spruitjes, buitenste blaadjes verwijderd en bodem ingesneden
groentebouillon
100 g Breydelspek, in reepjes gesneden
50 g walnoten, fijngehakt
peper en zout

Stoof de spruitjes kort - ca. 5 min. - beetgaar in een bodempje groentebouillon. Het lekkerst is als alle vocht door de kooltjes opgenomen is. Blijf er wel bij, de kooltjes moeten groen en stevig blijven.
Bak het spek op laag vuur krokant in eigen vet. Doe er spruitjes en noten bij en laat enkele minuten al omroerend meebakken. Breng op smaak met peper en zout.

Gestoofde raapjes (ca. 4 pers.)

Lekker bij wild en varkensvlees.

250 g rapen, geschild en in kwartjes gesneden
boter
groentebouillon
peper en zout

Bak de raapjes rondom in een flinke klont boter, maar laat niet bruin worden, voeg bouillon toe tot de stukken half onderstaan en kook op een zacht vuur beetgaar. Laat eventueel vocht snel verdampen op hoger vuur. Kruid met peper en zout.

Gestoofd witloof (ca. 4 pers.)

Je kan ook vertrekken van rauw witloof, snij dit dan in reepjes en stoof het meteen in de boter.

8 witloofstronkjes
boter
peper en zout

Maak het witloof schoon, haal de onderste harde kern eruit maar laat de stronkjes heel. Stoof de stronkjes aan in boter met een beetje water en laat onder deksel garen op een zacht vuur. Kruid met peper en zout. Neem ze uit de pan en laat afkoelen.
Bak vlak voor serveren het witloof aan in flink wat boter die je 'noisette' (hazelnootkleurig) laat worden. Wordt ze te donker, doe er dan nog een klontje boter bij. Voeg het witloof toe en laat mooi kleuren rondom. Snij de stronkjes daarna in twee.

Voor geglaceerd witloof bestrooi je de stronkjes met 1 el poedersuiker en laat ze zo rondom rond mooi glaceren.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact