Zwarte bessen

Zwarte bessen (ribes nigrum) worden weinig of niet uit het vuistje gegeten. Ze hebben immers een zurige wrange smaak. Toch zijn het 'supervruchten' want ze steken nokvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Het seizoen van de zware bes loopt van halfweg juli tot eind augustus.

Kopen
Minimaal hangen zo'n vijf vruchtjes aan een trosje. Ze moeten allemaal ongeveer van dezelfde grootte, mooi glanzend zwart en gelijkmatig van rijping zijn. De besjes mogen zeker geen kneuzingen of rot vertonen.

Bewaren
Vers kan je zwarte bessen een weekje in de koelkast bewaren.

Keuken
Zwarte bessen zijn uitstekend geschikt om te verwerken tot jam, gelei en coulis omdat ze bijzonder rijk zijn aan pectine.  Ze zorgen voor een mooie 'cassis'-kleur.

Cake met gemengde bessen en mascarponecrème

3 eieren
200 g zelfrijzende bloem
100 g suiker
150 g zachte boter
150 g gemengde bessen

voor de mascarponecrème:
250 g mascarpone
50 g bloemsuiker
rasp van 1 citroen
3 el room

Klop de suiker met de boter tot een lichtgeel romig mengsel. Schep er de eieren door en spatel er de bloem onder. 
Doe het deeg in een lange cakevorm en verdeel er de bessen over. Bak ca. 45 min. in een voorverwarmde oven op 175°C.
Meng voor de mascarponecrème alle ingrediënten.
Serveer de (lauwe) plakjes cake met de crème.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact