Witte en rode bessen

Zijn allebei aalbessen (ribes rubrum). De aalbes is een echte 'local', een plant die zich hier perfect thuisvoelt. Het is een bladverliezende struik die tot 2 meter hoog kan worden. De eetbare bessen zijn rood, wit of roze, hangen in trosjes aan de struik en elke struik levert goed  3 tot 4 kilo bessen op.
Aalbessen zijn doorschijnend helder tot donkerrood van kleur. Het vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes. Witte bessen zijn iets kleiner en zoeter van smaak.
Aalbessen bevatten weinig vitaminen, maar wel veel pectine. Het zijn dus ideale besjes om confituur of gelei mee te maken.

Kopen
Rode en witte bessen zijn zeer gevoelige vruchtjes.  Ze moeten in perfecte omstandigheden bewaard worden.  Koop ze verpakt in kleine doosjes en eet of verwerk ze de dag van aankoop.

Bewaren
Wanneer je de bessen toch enkele dagen wil bewaren, zet ze dan afgedekt in de koelkast. Invriezen kan ook, los of gepureerd.

Keuken
Witte, maar vooral rode, bessen zijn prachtig als kleuraccentjes op taart of ijs. Je kan ze puur met een beetje suiker eten of ze mengen in yoghurt, smoothies en milkshakes. In zomerse vruchtensalades mogen ze nooit ontbreken.

Confituur en gelei (voor alle besjes)

Confituur maak je door de besjes samen met (kristal)suiker te laten inkoken tot een dikke massa. Voor gelei kook je eerst de vruchten met het water tot moes die je een nacht laat uitlekken in een neteldoek boven een kom. Het verkregen sap ga je dan met suiker inkoken tot de gewenste dikte.
De hoeveelheid suiker is afhankelijk van het soort fruit waarmee je werkt. Reken op ca. 300 g suiker per kg fruit. Extra pectine voeg je toe door het sap van 1/2 citroen per 1 kg fruit toe te voegen. Meteen krijg je ook een heerlijk frisse toets. Suiker kan je ook (deels) vervangen door honing wat aan de confituur of gelei een heel zachte smaak geeft.
De dikte test je door een beetje gelei of confituur op een bordje te gieten, wat te laten afkoelen en dan met je vinger even te voelen. De confituur of gelei moet stevig maar toch veerkrachtig en nog een beetje lopend zijn.

Is de dikte oké dan is het punt zo snel mogelijk de potten - die je vooraf even in kokend water plaatste - zo hoog mogelijk te vullen. Zo hoog mogelijk omdat je dan verhindert dat lucht zich bovenaan ophoopt en je huisvlijt doet schimmelen. Onmiddellijk afsluiten met een schroefdeksel dat je goed aanspant, beperkt eveneens het risico. Goed afgesloten confituur of gelei kan je een jaar op een droge, koele en donkere plaats bewaren.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact