IJskegel

De ijskegel, of ijspegel, is een witte radijs met een lange puntige vorm. Zijn oorsprong ligt, net zoals die van zijn familieleden radijs en rammenas, in Azië. Zijn naam dankt de groente aan de vorm en kleur van zijn dikke grote wortel die eindigt in een punt en sterk lijkt op, jawel, een ijspegel.
De grootste aanvoer van ijskegels op de veilingen is er in de maanden mei en juni.
De smaak is pittig, een beetje peperachtig. Ook het jonge loof is eetbaar, bijvoorbeeld in stoemp.

Kopen en bewaren
- De witte wortels moeten mooi gevormd en goed stevig aanvoelen. Indien de groente met het loof wordt aangeboden moet dit fris groen en goed stevig zijn, zeker niet slap
- IJskegels kunnen enkele dagen in de koelkast bewaren, gewikkeld in vershoudfolie om uitdrogen te vermijden.

In de keuken
Alle bereidingen met radijs kunnen ook met ijskegel, maar fijngesneden in heel dunne schijfjes is de groente toch op zijn lekkerst en mooist.

Salade van avocado, ijskegel, wakamé en rauwe zalm

200 g zalmfilet
sap van 1 citroen
olijfolie
Noilly Prat
1 tl venkelzaad, gekneusd
grof zeezout
1 avocado, in blokjes gesneden
1 ijskegel
olijfolie
4 el wakamésalade (kant-en-klaar)
rasp van 1 onbespoten citroen

voor de groentemarinade:
1 tl gembersiroop
1 tl acaciahoning
scheutje sushi-azijn
scheutje witte wijnazijn
enkele blaadjes koriander, fijngesnipperd

voor de wasabimayonaise:
2 el mayonaise
1 el wasabi
enkele druppels limoensap

Snijd de zalm in blokjes leg in een schaal.
Roer citroensap, 20 ml olijfolie, scheutje Noilly Prat en venkelzaad door elkaar, giet over de zalm en bestrooi met wat zeezout. Laat ca 30 min marineren op een koele plek.
Schil de ijskegel en haal er met een dunschiller slierten van.
Meng alle ingrediënten voor de marinade.
Meng de avocadoblokjes met de ijskegelslierten, meng door de groentemarinade en laat ca. 1/2 u marineren op een koele plek.
Meng voor de mayonaise alle ingrediënten.
Verdeel de wakamésalade over de borden, leg er de avocadoblokjes en ijskegelsliertjes op en hussel goed door elkaar. Werk af met blokjes zalm.

Geglaceerde ijspegel  (ca. 4 pers.)

1 grote ijskegel, in dunne plakjes
50 g boter
witte balsamicoazijn
50 g honing

Fruit de ijskegelplakjes in boter en doe er na 2 minuten een scheutje balsamicoazijn bij en vul aan met water tot de plakjes net onderstaan. Voeg de honing toe. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Roer regelmatig om en laat het vocht tot stroop inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

TIP: Gebruik kleine ijskegels en laat ze heel, ze blijven binnenin lekker pittig.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact