Bloemkool

Bloemkool is een van de populairste groenten bij ons. Groot en klein zijn er dol op. Op zich heeft bloemkool niet zoveel smaak, maar de groente leent zich uitstekend tot een veelvoud aan smakelijke bereidingen.
Bloemkolen zijn er het hele jaar door, maar het lekkerst zijn ze in de lente. Het is een temperatuursgevoelige groente waardoor de prijs kan schommelen van spotgoedkoop tot best prijzig.

Kopen en bewaren
- Verse bloemkolen hebben een vaste, roomwitte bloemkroon. Er mogen geen bruine of zwarte vlekken op de roosjes zitten
- Een 'wollige' bloemkroon verraadt een te lang verblijf in de winkelrekken
- De bladeren en stronk moeten stevig en mooi groen zijn
- Wanneer je bloemkool niet meteen verwerkt, verwijder dan de schutbladeren en snij de strok eruit, maar gooi die niet weg. Verpak bloem en stronk apart in plasticfolie. Zo kan je ze zeker een weekje bewaren in de koelkast

In de keuken
De bescheiden bloemkool is een echte superster in de keuken. Klassiek is natuurlijk bloemkool met béchamelsaus, maar je kan hem rauw eten, stomen, stoven, wokken, verwerken in risotto, pasta, quiche en soep. Rauwe roosjes kan je raspen als basis voor een tabouleh en door een tempurabeslag halen en serveren als aperohapje.

Koude bloemkoolsoep (ca. 4 pers.)

500 g bloemkool (roosjes en steel), gewassen en grof gehakt
1 kleine ui, grof gehakt
1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
1 l groentebouillon

Stoof de ui in een bodempje water. Doe er de bloemkool en selderij bij en laat even sudderen. Giet er de bouillon bij en laat op een zacht vuur koken tot de bloemkool beetgaar is. Laat even afkoelen, en mix glad. Zet een nacht in de koelkast.

TIP
Serveer met garnaaltjes of snippers gerookte zalm als lunch of - in kleine kopjes - als aperohapje. Ook lekker met een toef licht opgeklopte room of een lepeltje ricotta.

Panna cotta van bloemkool met gedroogde parmaham (ca. 4 pers.)

2 plakjes gedroogde parmaham *
250 g bloemkoolroosjes
1 l melk
zeezout
2,5 dl room
peper en zout
1 1/2 blaadjes gelatine
koud water

Kook de bloemkool in de melk met een snufje zout en giet af. Pureer en meng met de room. Druk door een fijne zeef en breng op smaak met peper en zout.
Week de gelatine in een bodempje koud water. Eenmaal geweekt, verwarm het water tot de gelatine oplost en meng door de bloemkoolpuree. Vul glaasjes met het mengsel en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Bestrooi vlak voor serveren met parmaham.

*Verwarm de oven voor op 90°C. Leg de ham op een stuk bakpapier en droog hem tot hij krokant is. Laat afkoelen en verkruimel.

Tempurahapje van bloemkool (ca. 6 pers.)

1/2 bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
tempurabeslag (kant-en-klaar)
koud spuitwater
peper en zout

Maak het tempurabeslag met het koud spuitwater volgens de aanwijzing op de verpakking.
Haal de roosjes door het beslag en bak ze in verschillende keren in frituurolie op 180°. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact