Baby-leafs: groene overvloed

Elke groente heeft zijn seizoen. In de winter eten we knollen en kolen, in de zomer is sla de absolute topper. Samen met tomaat behoren kropsla en andere slasoorten tot de groenten die het vaakst en in de grootste hoeveelheden op de Vlaamse tafels staan.

Een wat aparte groep binnen de grote sla-familie zijn de 'baby-leafs', letterlijk vertaald: baby blaadjes. Dit is geen soort op zich, maar een verzameling van jonge bladeren van verschillende alternatieve slatypes. At men vroeger bijna uitsluitend kropsla, dan is nu de diversiteit aan slasoorten bijzonder groot: ijsbergsla, romeinse sla, batavia, rucola, eikenbladsla,... Voor al deze sla-types geldt dat hoe ouder en hoe groter de bladeren zijn, hoe minder smaakvol. Kortom, de kleine blaadjes dicht bij de kern zijn het lekkerst: de 'baby-leafs'.
Snellere transporten en nieuwe bewaarmethodes liggen aan de basis van het succes van de voorgewassen, voorgesneden en verpakte jonge sla. Leuk meegenomen is dat de fabrikanten verschillende slasoorten kunnen mixen en je zo een heel gevarieerd aanbod krijgt waarbij alleen jonge kleine blaadjes gebruikt worden.

Kopen
Essentieel voor alle voorverpakte sla is dat ze op de juiste temperatuur bewaard worden - onder de 3 graden - en dat de koudeketen nooit werd onderbroken. Let dus steeds nauwgezet op de verpakkingsdatum en uiterste verkoopsdatum. De blaadjes moeten er fris van kleur uitzien, geen beschadigingen vertonen en zeker geen zwarte randjes hebben.

Bewaren
Baby-leafs - en bij uitbreiding alle voorverpakte sla - plaats je zo snel mogelijk in de groentelade van de koelkast. Alle slasoorten bevatten zeer veel vocht en worden snel slap.

In de keuken
Van alle groenten is sla de minst veelzijdige. Je kan er wel soep van maken of een groene crème, maar wie wil nu die heerlijk blaadjes fijnmixen. Het enige wat baby-leafs, en met uitbreiding, alle slasoorten nodig hebben is een frisse vinaigrette. Voeg die pas vlak voor het opdienen toe, zo blijft de sla krokant.

Salade folle met baby-leaf en garnalen (4 pers.)

150 gram baby-leaf
1/2 bosje bladpeterselie
1/2 bosje koriander
2 lente-uitjes, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, in twee gesneden
een handvol grijze garnalen (liefst verse zelfgepelde) *

voor de vinaigrette:
2 el balsamico-azijn
2 el sherryazijn
8 el olijfolie
versgemalen peper & zout

Spoel de baby-leaf, peterselie en koriander snel in ruim water en zwier voorzichtig droog.
Voeg voor de vinaigrette aan de azijn geleidelijk de olie toe en klop tot een homogene saus. Breng op smaak met peper en zout.
Wrijf de borden in met de knoflook. Schik de sla in de borden, verdeel er de ui en garnaaltjes over en bedruppel met vinaigrette.  Serveer met stukken krokante ciabatta.

* Je kunt de garnaaltjes vervangen door krokant gebakken stukjes kip of tofu, maar het geheel blijft even 'zot'.

About LAVA
Products
News
Contact