Aardbeien: rode verleiding

Wat asperges zijn voor de groenten, zijn aardbeien voor het fruit: onweerstaanbaar mooi, heerlijk van smaak en keukengewijs zeer veelzijdig. Wie een moestuintje heeft, weet het wel: iedereen is dol op aardbeien ook insekten, vogels, dieren. Nog voor de kegeltjes volledig rood zijn geworden, zijn ze ... verdwenen. Gelukkig worden in ons land heel veel aardbeien van topkwaliteit geteeld door professionals die zich niet laten verschalken.

Qua formaat zijn onze hedendaagse gecultiveerde aardbeien veel groter dan de oorspronkelijke wilde rassen, maar wat ze gemeen hebben met hun voorouders is die heerlijk zoete smaak.. Bij ons ligt hoofdzakelijk de varieteit Elsanta in de rekken. Een mooie kegelvormige vrucht met een rood glanzende huid, zoet van smaak en met een fijn aroma.

Kopen & bewaren
Verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf, stevig en droog. Het zijn supergevoelige vruchten die moeilijk hitte of transport verdragen en met voorzichtigheid moeten behandeld worden. Kijk na of het steeltje nog mooi groen ziet, een teken dat de vruchten recent geplukt zijn.

In de keuken
Was aardbeien voorzichtig zonder eerst het kroontje te verwijderen. Doe je dat wel dan gaan de vruchten water opzuigen en worden ze flets van smaak. Wil je gewassen aardbeien bewaren, bestrooi ze dan met wat poedersuiker voor je ze in de koelkast plaatst.  Met aardbeien kun je alle kanten op: taart, bavarois, mousse, jam, sorbet, met platte kaas, yoghurt, ijs, slagroom of puur met wat suiker. Enkele druppels citroensap of aceto balsamico (de 'echte' van hoge kwaliteit) versterken de smaak.

Aardbeiendessert (6 pers)

300 g aardbeien
1 dl slagroom
50 g kristalsuiker
150 g mascarpone
2 el sambuca (Italiaanse likeur)
enkele blaadjes fijngesnipperde munt

Was de aarbeien, ontkroon ze en snijd ze in 2 (kleine) of 4 (grote).
Klop de slagroom stijf met de suiker.
Roer de sambuca door de mascarpone en spatel er de slagroom door.
Verdeel de aardbeien over de glazen en dek af met het mascarponemengsel. Werk af met wat munt.

About LAVA
Products
News
Contact