Courgette

Courgettes of mergpompoenen zijn leden van de familie van de kallebassen waartoe ook de reuzenpompoen behoren. In het groenterek liggen vooral groene courgettes, maar er zijn ook gele en groengeel gestreepte. Naast de klassieke langwerpige vorm zijn ook de er ook bolvormige die ideaal zijn om te vullen.

Fruit
Botanisch is de courgette geen groente, maar een fruit.  Courgettes waar de bloem nog aanzit worden als 'courgette fleur' verkocht en zijn in Italië een delicatesse. Courgettebloemen kunnen gevuld worden en/of gefrituurd.

Kopen
Een courgette moet stevig aanvoelen, een ongeschonden schil en een mooie kleur hebben.

Bewaren
Bewaar courgettes nooit in de koelkast, ze gaan er bijzonder snel rotten. De ideale bewaartemperatuur is tussen de 10 en 13 °C.

Keuken
Kleine courgettes (max. 30 cm) zijn het lekkerst. Je hoeft ze niet te schillen en kan ze ook perfect rauw eten, in dunne plakjes of lange slierten gesneden. Wel de uiteinden altijd eerst afsnijden. Courgettes worden gekookt, rauw, gebakken of gegrild gegeten en zijn een must in een zuiderse ratatouille. Kruid plakken courgette die je gaat bakken of grillen met peper en zout en laat ze ca. 1/2 uur 'trekken'. De smaak wordt versterkt en ze bakken beter. Afspoelen en afdeppen en verder verwerken.
Grote courgettes kan je perfect vullen en daarna gratineren.

Groentebrochettes (4 pers.)

1 grote aubergine, in plakken van 2 cm gesneden en dan in 4
12 grote champignons, in 2 gesneden
2 courgettes, in plakken van 2 cm gesneden
12 kerstomaatjes, in 2 gesneden
fleur de sel

voor de marinade:
3 el sojasaus
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 el paprikapoeder

Meng de ingrediënten voor de marinade, giet in een schaal en meng er alle groenten door. Laat ca. 10 min. marineren. Haal uit de marinade, steek om en om op spiezen
en rooster ze mooi gaar en bruin onder regelmatig draaien. Bestrooi als ze bijna gaar zijn met fleur de sel.

About LAVA
Products
News
Contact