Recepten koude soep

Gazpacho

1 kg goed rijpe tomaten, fijngehakt (wat overhouden als garnituur)
1 komkommer, geschild, ontpit en in stukjes gesneden (wat overhouden als garnituur)
1 rode paprika, zonder vel, zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt (wat overhouden als garnituur)
1 rode ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
5 dl tomatensap (voor smaak en kleur)
6 el olijfolie
5 el Xérèsazijn
koud water
peper en zout

Mix de tomaten met de groenten, knoflook en tomatensap glad. Duw indien nodig - als er nog teveel pitjes inzitten - door een bolzeef.
Voeg olie en azijn toe (proeven!) en mix nog even kort. Giet er - blijven mixen - water bij tot je de gewenste dikte hebt. Breng op smaak met peper en zout. Laat goed koud worden in de koelkast.

TIPS
-  maak ook eens een gazpacho van gele tomaten, gele paprika en gele courgette, de kleur is prachtig en de smaak ietsje zoeter.
-  als garnituur kan fijngesneden tomaat, komkommer, croutons en/of peterselie.

Komkommersoep

2 kleine sjalotjes, in stukken gesneden
2 grote komkommers zonder schil en zaadjes, in stukken gesneden
1/2 l groentebouillon
water
ca. 1 el fijngehakte dille
Griekse yoghurt
zout en peper
takjes dille en plakjes komkommer als garnituur

Stoof de sjalotjes glazig in een bodempje water. Doe er de komkommer en bouillon bij en kook de komkommer gaar op een zacht vuur. Laat de soep afkoelen.
Mix glad, voeg dille toe en mix opnieuw. Proef en doe er eventueel nog wat dille bij, kruid met peper en zout en peper. Laat goed koud worden in de koelkast.
Roer er voor serveren goed gekoelde yoghurt door (proeven voor hoeveelheid!) en werk af met een beetje dille en komkommerplakjes.

TIPS
-  Niet dol op komkommer of moeilijk te verteren ook zonder schil en pitjes, gebruik dan courgette.
-  Voor de yoghurt kan ook geiten- of sojayoghurt.
-  Superlekker met vers gepelde grijze garnaaltjes, gerookte zalm of paling of verse geitenkaas.

Groene soep

1 goed rijpe avocado, ontpit, geschild en in stukken gesneden
3 middelgrote groene courgettes, gewassen, ontpit en in stukken gesneden
1/2 broccoli (roosjes en steel), gewassen en grof gehakt
1 teentje knoflook
1 bos bladpeterselie, fijngesnipperd (hou wat blaadje als garnituur)
1/2 l groentebouillon
citroensap
peper en zout

Mix de avocado en alle groenten samen met de bouillon, knoflook en peterselie tot een gladde soep. Giet over in een kom en voeg als de soep te dik is wat water toe. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en laat goed koud worden in de koelkast.

TIPS
-  de avocado zorgt voor de romigheid, maar je kunt hem ook weglaten en vervangen door echte room (ook sojaroom) of yoghurt.
-  laat je de pitjes in de courgette dan wordt de soep waterachtig.
-  andere toppings: korianderblaadjes, maïskorrels (uit blik, goed gespoeld) of beetgaar gekookte groene boontjes in stukjes.

Witte soep

1 ui, in stukken gesneden
water
4 preiwitten, in stukken gesneden
1/2 bloemkool, stronk en roosjes kleingesneden
1 middelgrote aardappel, geschild en kleingesneden
1/2 venkel, in stukken gesneden
1 l groentebouillon
3 dl room (sojaroom)
bieslook, fijngesnipperd

Stoof de ui in een bodempje water. Voeg de groenten toe en laat even sudderen. Giet er de bouillon bij en laat ca. 1/2 uur zachtjes koken. Laat afkoelen.
Doe er de room bij en mix tot een licht gebonden soep. Voeg indien te dik nog wat water toe en laat goed koud worden in de koelkast.
Serveer bestrooid met bieslook.

TIPS
-  de aardappel verwijst naar de Franse koude soep klassieker Vichysoisse, maar is geen must.
-  afwerken kan met: garnaaltjes, gekookte en afgekoelde mosseltjes, gebakken scampi of gerookte zalm of paling.
-  hou je het graag wit dan is een mengeling van geraspte bloemkool met fijngesnipperde peterselie, eventueel aangevuld met een gehalveerd gekookt kwarteleitje, letterlijk de top.

Erwtensoep met munt

600 g erwten
1/2 l groentebouillon
1 takje dragon, blaadjes afgeritst
0,8 dl room
4 blaadjes munt
peper en zout
handvol gekookte erwtjes als garnituur
munt en waterkers als garnituur

Kook de erwten gaar en laat onmiddellijk afkoelen in ijswater. Giet af en mix glad samen met bouillon, munt en dragon. Duw indien nodig - als er nog teveel velletjes inzitten - door een bolzeef. Kruid met peper en zout, meng er de room onder en laat goed koud worden in de koelkast.
Giet in glaasjes en werk af met erwtjes, munt en waterkers.

TIPS
-  in deze klassieker uit het koude soepen gamma is munt een smaakmust die je niet mag weglaten!
-  de soep afwerken kan ook met flinterdun knapperig gebakken gerookt spek al dan niet verkruimeld.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact