Komkommertjes

Komkommer is dichte familie van de courgette, watermeloen en pompoen. De meest gekweekte komkommer is de langwerpige, maar er zijn ook leuke kleine komkommertjes op markt die je gewoon uit het vuistje kan eten. Ideaal tussendoortje voor jezelf en de kids!

Kopen
Koop enkel stevige komkommertjes met een gave en glanzende diepgroene schil. En, een komkommer moet écht naar komkommer ruiken, anders laat je hem beter liggen.

Bewaren
Net als hun grote broers zijn de kleintjes gevoelig voor uitdrogen, slap worden en geel verkleuren. Omdat komkommers gevoelig zijn voor te lage temperatuur leg je ze best niet in de koelkast, wel in een koele (ca. 10°C) kelder of berging. Zo bewaren ze een week. Hou ze ver van appels en tropische vruchten want ze geven ethyleen af die het rijpen en zacht worden van die vruchten versnelt.

Keuken
Grote komkommers worden niet door iedereen even vlot verteerd en hun schil kan bitter smaken. De oplossing is ze schillen met een dunschiller en ontpitten. De kleintjes hebben een zachtere schil en hebben minder pitjes waardoor ze weinig last geven en je ze makkelijk uit het vuistje kan eten als tussendoortje.

Kleine komkommertjes kan je in twee gesneden, samen met bijvoorbeeld kerstomaatjes, gebruiken als broodbeleg en in hun geheel in salades.

Gezond
Komkommer bestaat voor 90% uit water, is caloriearm (12 kcal/100 g), zit boordevol vitamine A en C en is een prima vochtafdrijver. Komt er nog bij dat hij ook rijk is aan silicium, een mineraal dat zorgt voor een zachte huid en positief is voor de weefselstructuur van het lichaam.

Meeneem tzatziki (4 pers.)

kleine komkommertjes (hoeveelheid naar eigen smaak)
pittabrood of ciabatta

voor de dip:
1 teentje knoflook, fijngesnipperd en dan geplet tot puree
300 ml Griekse yoghurt
1 bosje bosuitjes, fijngesnipperd
1 el fijngesnipperde munt
olijfolie
1/2 tl witte wijnazijn
zout en versgemalen zwarte peper

Doe de  yoghurt in een kommetje, voeg knoflook, ui, munt, azijn en 1 el olie toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.
Eet de komkommertjes samen met de saus en brood. Ook lekker als aperitiefhapje.

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact