Kerstomaatjes

Klein, vrolijk van kleur en lekker zoet! Veel moeite moet je niet doen om je kroost te overtuigen kerstomaatjes te eten. Net als hun grote broers en zussen zijn kerstomaatjes botanisch gesproken geen groenten maar fruit. De eerste tomaten waren niet groter dan onze huidige kerstomaatjes. Deze zoete kleine tomaatjes met een uitgesproken volle smaak zijn er in rood, oranje, groen én geel en zowel rond als ovaal. Kinderen zijn er dol op en zelfs de lastigste groente-etertjes laten zich door kerstomaatjes verleiden.

Kopen
Koop tomaatjes die stevig in het vel zitten, egaal van kleur zijn en mooi glanzen. Een frisgroen steeltje is een bijkomende versheidindicatie en laat troskerstomaatjes aan hun steel zitten tot gebruik.

Bewaren
Bewaar kerstomaatjes net als hun grote broers buiten de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen. De ideale bewaartemperatuur is 8 à10 °C.

Keuken
We willen allemaal gezond en lekker eten en daarvoor zijn deze kleine bolletjes ideaal. Ze zijn makkelijk mee te nemen naar school of het werk en je kan ze in 1 hap als tussendoortje eten.

In de keuken zijn ze handig te verwerken, gewoon even spoelen onder koud water en klaar! In hun geheel zijn ze prima aperohapjes - al dan niet met een dipsausje - en op spiesjes gestoken - eventueel in combinatie met stukjes courgette - doen ze het goed op de BBQ of in de grillpan. In 2 gesneden vormen ze een kleurrijke toets in salades (pasta, couscous, quinoa, rijst, ...), stoofpotjes en op pizza. Ze wel pas op het allerlaatst toevoegen!

Kerstomaatjes drogen. Vel verwijderen hoeft niet, snijd ze gewoon in 2, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier bestrooi ze met wat grof zout, peper, rozemarijn en tijm en droog ze ca 3 uur in een voorverwarmde oven op 70°C. Als ze naar je aanvoelen droog genoeg zijn, laten afkoeken en bewaren in een afgesloten potje onder een goede  zachte olijfolie.

Kleurrijke salade. Meng verschillende kleuren kerstomaatjes - in 2 gesneden - door elkaar en werk af met kappertjes, olijven, basilicum, oregano en olijfolie. Verdeel over plakken mozzarella en geef er een krokant stuk ciabatta bij. Wil je deze salade meenemen naar het werk of meegeven aan de kids: vul er kleine ciabatta mee op. Inpakken in vershoudfolie en meenemen in een brooddoos met koelelement.

Gezond
Kerstomaatjes zijn rijk aan vitamine A, B, en C, bevatten mineralen als kalium, fosfor en kalk en vezelstoffen, caroteen en de antioxidant lycopeen. Ze hebben een gunstige invloed op maag  en darmen. Ze zouden eveneens vermoeidheid bestrijden - ideaal anti morgendipje dus  - en vroegtijdige veroudering tegengaan.

Salade van kerstomaat (4 pers.)

10 zwarte olijven, in kwartjes gesneden
8 ansjovisfilets, in stukjes gesneden
10 blokjes fetakaas
4 blaadjes basilicum, fijngesnipperd
20 kerstomaatjes in verschillende kleuren en vormen, in 2 of 4 gesneden
2 pijpuitjes, fijngesnipperd

voor de vinaigrette:
8 el olijfolie
3 el Xérèsazijn

Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht, schud goed en bewaar tot gebruik in de koelkast. Voor gebruik opnieuw even schudden.

Meng voor de salade alle ingrediënten en bedruppel met vinaigrette.

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact