Radijsjes

Behoren net als hun grotere familieleden daikon, ijspegel en rammenas tot de kruisbloemenfamilie. Ze zijn hét ideale aperitiefhapje: kleurrijk, pittig en knapperig. Laat bovenaan het knolletje een beetje stengel zitten, zo zijn ze makkelijk 'pakbaar'.

Pepersmaak
Het eetbare knolletje van de radijsplant is het dikkere deel van de ondergrondse stengel van de plant. Het knolletje heeft een wat scherpe, peperachtige smaak en geeft natuurlijke 'power' aan salades.. Liggen in het groenteschap vooral rode bolletjes, er zijn ook rood-witte, gele, roze en zelfs donkerpaarse radijsjes.

Kopen & bewaren
- Radijsjes worden steeds in bundeltjes verkocht. Kijk na of het loof fris groen is en de bolletjes zelf stevig aanvoelen.
- Wil je radijsjes ca. 1 week bewaren, snij dan het loof af en leg ze in een papieren zak in de groentelade van de koelkast of in een koele kelder of berging. Haal dan telkens de radijsjes af die je nodig hebt.
- Slap geworden radijsjes kan je opnieuw knapperig maken door ze een tijdje - gewoon voelen - in ijskoud water te leggen.

In de keuken
-Radijsjes hoef je niet te schillen. Verwijder wel worteltje en - als je ze niet als aperitiefhapje geeft - loof. Echt fris loof kan je fijn snipperen en als smaakmaker gebruiken in salades.
- Radijsjes eet je best rauw. Kleine exemplaren uit het vuistje, de wat grotere kan je in plakjes snijden en verwerken in een salade of als topping bij een broodje..

Gezond
Radijzen staken al in het rantsoen van de Egyptische pyramidebouwers en ook de Grieken waardeerden ze voor hun oppeppende eigenschappen. Ze zouden een sterke antioxiderende werking hebben.

Boterham met platte kaas, lente-ui, peterselie en radijs (4 pers.)

Deze boterham met platte kaas breng je op smaak met lente-ui en peterselie en werk je royaal af met radijs . Een superlentegerechtje, boordevol frisheid dat je eet als lunch of in stukjes gesneden als aperitief- of borrelhapje.

4 el platte kaas
1 el fijngesnipperde peterselie
1 lenteuitje, heel fijn gesnipperd
peper en zout
6 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
4 (bruine) boterhammen

Meng de platte kaas met de peterselie en de lente-ui en breng op smaak met peper en zout. Beleg er de boterhammen mee en werk af met plakjes radijs.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact