Lente-uitjes

Of bosuitjes of pijpuitjes, zijn jonge uien die in bosjes verkocht worden met een deel van hun stengel. Ze worden in het voorjaar geplant en van zodra het groen voldoende ontwikkeld is, geoogst. Ze zijn dus altijd supervers en worden steeds rauw gebruikt.

Jong groen
Lente-uitjes behoren tot de Allium cepa-varieteit, de 'gewone ui' dus. Uien vormen een stevige stengel met ondergronds één wortel die zich langzaam tot een ronde bol ontwikkelt waarin de plant haar voedselvoorraad voor de winter opslaat. Eet je deze uien heel jong, dan verschilt hun smaak dag en nacht van die van grote 'volwassen' uien.

Kopen en bewaren
Lente-uitjes zien er een beetje uit als mini-prei. Ze zijn slank met een intens witte ranke wortel en mooi groene stengel. Koop lente-uitjes steeds zo vers mogelijk, draai ze in vershoudfolie en bewaar ze in het groentevak van de koelkast.

In de keuken
Hun frisse, pittige smaak komt rauw het best tot zijn recht. Snipper ze fijn en meng wit en groen, groen is iets bitterder. Gebruik de mengeling in salades of voeg ze op het allerlaatst - warm verliezen ze snel hun smaak - toe aan woks, stoofschotels of pasta.

Gezond
Net als alle uien, bevatten ook lente-uitjes volop vitamine A en een overvloed aan vitamine C en caroteen.

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact