Kropsla

Wordt vaak stiefmoederlijk behandeld en weggedrumd door 'moderne' sla-variaties. Nochtans is ze de 'moeder aller sla' want de gecultiveerde versie van de wilde 'oersla'.
De bijna 100 miljoen stuks die elk jaar door de Vlaamse veilingen verhandeld worden, zijn stuk voor stuk goed ontwikkelde kroppen, met een lichtgroen hart omringd door donkerder bladeren.

Oersla
Haar melkachtige sap gaf haar de Latijnse naam lactuca (melk) en de Franse benaming laitue. Grieken en Romeinen gebruikten sla als geneesmiddel. Het sap lijkt op dat van papaver en er werd eenzelfde verdovende effect aan toegeschreven. De Romeinen aten sla altijd aan het einde van de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.

Kopen & bewaren
- Kijk als je sla koopt altijd naar de bladeren, die moeten stevig en fris zijn. Omdat sla voor 92% uit water bestaat, is ze erg broos en verwelkt ze snel. Bekijk ook even de snijkant onderaan: hoe bleker hoe verser.
- Maak de blaadjes los, laat even staan in ruim water met een scheutje azijn (zo ben je meteen ook eventuele beestjes kwijt), spoel na in zuiver water en zwier voorzichtig droog. Doe ze over in een glazen kom en dek deze goed af met vershoudfolie.  Zo kan je sla - als ze zeer goed vers is - een drietal dagen in de koelkast bewaren. Neem uit wat je nodig hebt en dek opnieuw goed toe. Vervang de folie als er teveel condens op staat.
- Verpieterde sla krik je op door de blaadjes in ijswater te leggen of door ze (opnieuw) te spoelen in water met een scheutje azijn.

In de keuken
- Kropsla heeft een zachte smaak. Traditioneel wordt fijngesneden kropsla toegevoegd aan gestoofde erwtjes en je kan er een lekkere slasoep van maken.
- Scheur slablaadjes in plaats van ze te snijden met een mes of schaar, zo vermijd je dat er bruine randjes ontstaan.
- Maak sla slechts vlak voor het opdienen aan met vinaigrette, zo blijft ze krokant. Zorg er ook voor dat de smaak van de vinaigrette die van de sla niet gaat overheersen.

Gezond
Sla is verfrissend, zit boordevol vitaminen en een lekker pluspunt: je mag er zo veel van eten als je wil, dik wordt er je er zeker niet van!

Slasoep (ca. 4 pers.)

Een superlekkere, frisse soep die je in geen tijd op tafel zet! De room kan je vervangen door ricotta.

1 kropsla, in reepjes gesneden
2 uien, fijngesnipperd
1 l groentebouillon (van 1 blokje)
room
peper en zout
stokbrood

Stoof sla en ui in een bodempje water, doe er de groentebouillon bij en laat ca. 10 min. afgedekt  zachtjes sudderen (doe er indien nodig tussenin wat extra water bij).
Mix de soep, giet er een scheutje room bij en roer even door. Breng op smaak met peper en zout. Serveer lauw met krokant stokbrood eventueel met wat kruidenkaas.

About LAVA
Products
News
Contact