Peterselie

Net als kervel is peterselie een lentekruid. Er zijn twee soorten: krulpeterselie en platte peterselie. De blaadjes van de krulpeterselie zijn met hun kleine frivole krulletjes zeer decoratief. Helemaal vintage is het als je krulpeterselie even frituurt en gebruikt als garnering voor kaas- of garnaalkroketjes. De blaadjes van de platte peterselie zijn geen eyecatchers, maar ze hebben wel veel meer smaak dan de krulletjes.

Kopen en bewaren
Peterselie koop je het best in een potje, met wortel. Peterselie is er ook zonder wortel in de koelkasten van de groente-afdeling, gedroogd en diepgevroren.

Weten
De blaadjes van de peterselie zijn zeer rijk aan vitamine A en C. Het zorgt voor een frisse adem en countert lookgeur.

In de keuken
Peterselie is een vast onderdeel van het 'bouquet garni' samen met tijm, laurierblaadjes en een teentje look. Je kan peterselie rauw gebruikten in salades of toevoegen als smaakmaker in soepen, sauzen en eiergerechten. Voeg peterselie pas op het laatste moment toe aan warme gerechten. Je mag het nooit laten meekoken want dan verliest het zijn smaak en wordt het bitter. Peterselie wordt vaak ook samen met bieslook en knoflook toegevoegd aan boter om er kruidenboter mee te vormen.

Groene pesto

Peterselie doet het ook goed in een groene pesto: mix een 1/2 bosje rucola, 1/2 bosje peterselie, 50 g amandelen, 5 blaadjes basilicum, 1 el olijfolie en 50 g geraspte parmezaanse kaas in een blender, cutter of met een staafmixer. Overdoen in een bokaaltje met deksel en bewaren in de koelkast. Lekker in pasta of op een bruschetta.

About LAVA
Products
News
Contact