Lente-uitjes

Bosui, lente-ui, stengelui, pijpajuin,... het zijn allemaal namen voor dezelfde jong geoogste uien die behoren tot de Allium cepa-varieteit, de 'gewone ui'. Deze ui vormt één enkele stevige stengel met ondergronds één wortel die zich langzaam tot een ronde bol ontwikkelt waarin de ui zijn voedselvoorraad voor de winter opslaat. Eet je deze uien heel jong, dan verschilt hun smaak dag en nacht van die van grote 'oude' uien.

Kopen en bewaren
Lente-uitjes zien er een beetje uit als mini-prei. Ze zijn slank met een intens witte ranke wortel en mooi groene stengel. In het Oosten en Azië zijn ze bijzonder populair en is het een basisgroente. Koop lente-uitjes steeds zo vers mogelijk en bewaar ze in het groenterek van je koelkast.

Weten
Net als alle uien, bevatten ook lente-uitjes volop vitamine A en een overvloed aan vitamine C en caroteen.

In de keuken
De smaak van lente-uitjes lijkt een beetje op die van prei, maar is net wat pittiger. Lente-uitjes geven niet alleen een extra smaakboost aan salades maar doen het ook goed als extra smaakmaker en als afwerking in warme gerechten zoals woks.

Groene vinaigrette

Mix 2/3 olijfolie, 1/3 witte wijnazijn, 1 el mosterd, peper van de molen, verse fijngesnipperde kruiden als bieslook, peterselie, dragon, kervel, 2 fijngesnipperde lente-uitjes met de staafmixer of in de cutter. Doe over in een bokaaltje met schroefdeksel en bewaar in de koelkast.
Heel lekker bij een lentesalade met frissé, rucola, jonge spinazieblaadjes, rode eikenbladsla en verse kruiden als kervel, platte peterselie, basilicum en dragon.

About LAVA
Products
News
Contact