Kervel

Kervel is een echt lentekruid. We kennen we het in Vlaanderen vooral van de kervelsoep, maar het kruid heeft zoveel meer in zijn mars. Het komt uit het Midden-Oosten, waar het vandaag nog in het wild groeit.

Kopen en bewaren
Kervel koop je het best vers in een potje, met wortel. Het plantje moet er fris uitzien en er mogen geen verlepte blaadjes te vinden zijn. Koop je kervel in bot, bewaar het dan zeker op een donkere, koele en droge plek en zeker niet langer dan twee dagen. Kervel laat zich perfect diepvriezen en drogen.

Weten
Er is 'echte' kervel en dolle kervel. De tweede dankt zijn naam aan het feit dat koeien als ze er te veel van eten zich gaan gedragen alsof ze dronken zijn.  Dolle kervel, die licht giftig is, is niet verwant aan de 'echte' kervel die wij in de keuken gebruiken en een zeer gezond en geneeskrachtig kruid is.

In de keuken
De smaak van kervel is licht anijsachtig. Het zit steeds in de traditionele fines herbes-mengeling meestal samen met peterselie, bieslook en dragon. Kervel geeft smaak aan salades, soepen, sauzen, bij groenten, kip en witte vis. Voeg het wel pas vlak voor het opdienen toe en laat nooit lang meekoken want dan verliest het zijn smaak. 

Groene kruidensaus

Mix groene kruiden (hoeveelheid naar eigen smaak) als bieslook, dragon, kervel, dille, peterselie en koriander samen met 1 el water tot een coulis. Meng de coulis onder ca. 150 g mayonaise en je hebt een heerlijk groene kruidensaus die het prima doet bij gegrild vlees.

Kruidenboter

Laat 100 g boter op kamertemperatuur zacht worden, pers er 1 teentje knoflook over uit, kruid met peper van de molen en doe er - naar eigen smaak - fijngehakte peterselie, bieslook, koriander, dragon, kervel, ... bij. Meng goed, doe over in vershoudfolie en rol tot een worstje. Laat wat opstijven in de koelkast, verdeel in kleinere porties, rol opnieuw in folie en vries in. Lekker op steak of bij een aardappel in de schil.

About LAVA
Products
News
Contact