Recepten rabarber

GESTOOFDE RABARBER

2 sjalotjes, fijngesnipperd
boter
800 g rabarber, in stukken van ca. 3 cm gesneden
groentebouillon (voor bij andere groente) of witte wijn (voor bij vis, gevogelte of varkensvlees)
peper en zout

Fruit de sjalot in een flinke klont boter, doe er de rabarber bij en zet onder met bouillon of wijn. Laat even opkoken en stoof op een zacht vuurtje beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.

RABARBERCOMPOTE

300 g rabarber, heel fijn gesneden
100 g kristalsuiker
1 ½ anijsster
water

Zet alle ingrediënten samen op met een bodempje water, schep goed om en laat ca. 12 minuten zachtjes compoteren. Je kunt zelf de gaarheid bepalen.

SNELLE RABARBERCONFITUUR

300 g rabarber, geschild en in stukken gesneden
300 g geleisuiker
sap van 1 citroen

Meng alles en laat 4 minuten doorkoken. Giet in potjes, laat afkoelen en sluit af.

RABARBERCRUMBLE

1,5 kg rabarber
100 g kristalsuiker
1/2 dl water
1 el boter

voor de crumble:
300 g blonde cassonade
300 g roomboter
200 g patisseriebloem
 
Schil de rabarber en snij in fijne stukjes. Stoof deze aan in de boter samen met suiker en water. Wanneer alles goed stooft, het vuur zachter zetten en zachtjes verder laten pruttelen (konfijten). Overdoen in een vergiet, goed laten uitlekken en in een ovenschaal leggen.
Meng de ingrediënten voor de crumble met de handen en verdeel over het fruit. Gratineer ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. De korst zal lichtbruin worden en breken.
Haal uit de oven, laat iets afkoelen en serveer lauwwarm met een bolletje vanille-ijs.
 
TIP: Je kunt dit perfect vooraf maken en pas afbakken net voor je het dessert wil opdienen!

RABARBERSAP

1 kilo rabarber gewassen, niet geschild, in stukken gesneden
water
kristalsuiker

Doe de stukken rabarber in een pot, zet onder met water en laat onder deksel koken tot de rabarber volledig gaar is. Voeg naar smaak suiker toe, zeef en laat afkoelen.
Lekker goed gekoeld als vruchtensap of als smaakmaker in cava of andere bubbels.

RABARBERTAART

350 g rabarber

voor het zanddeeg: *
500 g bloem
350 g boter, op kamertemperatuur
125 g bloemsuiker
2 eieren
5 g zout
10 g vanillesuiker

voor de droge mengeling:
15 g bloem
115 g kristalsuiker

voor het beslag:
2 eieren
125 g melk (of de helft melk en de helft room)

Meng voor het zanddeeg boter, eieren, bloem- en vanillesuiker. Doe er de bloem en het zout bij en meng kort door elkaar, het deeg moet een zekere korreligheid hebben. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en beleg er een vorm (20cm diameter/3cm hoog) mee.
Meng bloem en suiker voor de droge mengeling.
Meng melk en eieren voor het beslag.
Snijd de rabarber grof, spoel even en droog goed in een handdoek. Verdeel de rabarber over het deeg, bestrooi met de droge mengeling en overgiet met het beslag. Bak 30 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.

* of gebruik een kant-en-klaar zanddeeg

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact