Rucola: een pionier

Lang hoef je echt niet te zoeken om ergens in een berm, aan de rand van een akker of zelfs in de duinen rucola te ontdekken.  Rucola, roquette of notensla voelt zich zowat overal thuis en kan bij de 'pioniers' gerangschikt worden: planten die zich als eerste ergens nestelen.

Rucola wordt reeds eeuwen gegeten en geteeld in het Middellandse Zeegebied. Bij ons is het een relatief 'nieuwe' sla want pas sinds de jaren tachtig staat het op onze velden. Rucola kan van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst buiten gezaaid en geoogst worden. De blaadjes zijn langwerpig, met steeltjes die samenkomen en zo een klein kropje vormen. Jonge blaadjes zijn het lekkerst. In de zomer worden ze reeds na 2 tot 3 weken geoogst, in het voor- en najaar loopt dit op tot 5 weken.

Kopen
Omdat rucola - net als alle sla - voor het overgrote deel uit water bestaat, is het erg broos en verwelkt het snel. Rucola mag er dan ook niet verlept uitzien en moet mooi groen zijn want hoe bleker en geler, hoe ouder.

Bewaren
Rucola kan je maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, maar beter is om het zo vers mogelijk te gebruiken in de keuken. De mooie groene blaadjes worden immers heel snel slap.

In de keuken
De naam 'notensla' verklaart het succes van rucola. De smaak is walnootachtig en een ietsje bitter. Het is een prima smaakmaker in salades en gaat prachtig samen met ijsbergsla en batavia. Maar je kan er nog veel meer kanten mee uit. Met rucola geef je een pizza, carpaccio of een broodje extra pit. Fijngesneden doet deze sla het ook goed in pasta en risotto. In pesto kan ze basilicum vervangen.

Receptjes met rucola

Rucolamayonaise
Pureer 1/2 bosje rucola in een blender met wat olijfolie, meng door 2 à 3 el mayonaise en eventueel een geprakt hardgekookt ei. Heel lekker bij asperges, in aardappelsalade en ter vervanging van gewone mayonaise op een belegd broodje.

Gezond sap (2 glazen)
1 hand rucola, 1 wortel, 2 bleekselderstengels, 1/4 venkelknol
Doe afwisselend wortel, rucola en venkel in de vulschacht van de sapcentrifuge en pers tot sap.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact