Postelein: gezonde smaakmaker

Postelein komt oorspronkelijk uit Indië en kwam via de Romeinen bij ons terecht. Het plantje voelt zich prima thuis op zandgrond. Onder glas wordt er vanaf eind februari gezaaid. Na een vijftal weken kan het oogsten beginnen. Postelein is een eenjarige plant die makkelijk te herkennen is: op lange bladsteeltjes groeien vlezige glimmende blaadjes die schotelvormig met elkaar vergroeid zijn. In het wild bloeit postelein van juni tot laat in de herfst met gele bloemetjes.  De eetbare zaadjes zitten verpakt in een 'zaaddoosje' waarvan het dekseltje openspringt. Postelein is er van april tot september.

Kopen
De blaadjes moeten fris ogen en mooi groen zijn. Gele blaadjes wijzen op ouderdom. Er mogen geen beschadigingen of zwarte vlekken te zien zijn.

Bewaren
Postelein bevat zeer veel ijzer en is ook rijk aan nitraat waardoor het een kwetsbare groente is die na de oogst snel moet worden geconsumeerd. Bij rotting wordt nitraat immers omgezet in het schadelijke nitriet. Postelein kan je een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren, maar de kwaliteit neemt snel af. Eet het daarom zo vers mogelijk.

In de keuken
Postelein heeft een licht zure en zoute smaak. Je het zowel gekookt als vers eten. Postelein kan je klaarmaken als spinazie, verwerken in soep of rauw door een slaatje mengen. Bij verhitting verlies je wel een deel van de smaak.

Weten
Door haar hoge gehalte aan vitamine C is postelein een belangrijke bron van vitamine C en mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Reeds eeuwen wordt postelein geprezen om zijn geneeskundige werking.

Recept met postelein

Snelle salade van postelein, waterkers en ham (ca. 2 pers.)

1 bosje postelein
1 bosje waterkers
2 kropjes little gem (Romeinse sla)
1/2 venkel, in dunne plakjes gesneden
8 radijsjes, in 4 gesneden
2 plakken parmaham, in reepjes gesneden

voor de vinaigrette:
3 el olijfolie
1 el sherryazijn
versgemalen peper

Snijd de onderste stukjes stengel van de postelein en de waterkers, spoel in ruim water en zwier voorzichtig droog.
Spoel de little gem en zwier voorzichtig droog.
Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht, schud goed en bewaar tot gebruik in het bokaaltje. Voor gebruik opnieuw even schudden.
Verdeel alles - ook de ham - over de borden, besprenkel met de vinaigrette en hussel goed door elkaar.

TIP: De parmaham kan je vervangen door andere ham, garnaaltjes, gekookte (kwartel)eitjes, tonijn, ansjovis, olijven, verse geitenkaas in stukjes of krokant gebakken stukjes kip, tofu of haloumi. Al deze combinaties kan je ook gebruiken als beleg van stokbrood, ciabatta, bruin brood, toast, wrap, ...

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact