Stoofpotjes

Visstoofpot met winterknollen (4 pers.)

1 schartong, gefileerd (graten bewaren)
4 wijtingfilets
1 kg Zeeuwse mosselen
200 g grijze ongepelde Noordzeegarnalen
2 pastinaken, in stukken gesneden
4 raapjes, in stukken gesneden
1 winterwortel, in stukken gesneden

voor de jus:
1/2 venkel, in stukken gesneden
1 ui, fijngesnipperd
1 selderstengel, in stukken gesneden
wit van 1 prei
2 dl witte wijn
1 dl droge vermout
olijfolie
water
2 eidooiers
2 dl room

voor de afwerking:
1 tak lavas, blaadjes fijngesnipperd
50 g platte peterselie, fijngesnipperd
1 bosje lenteuitjes, fijngesnipperd

Pel de garnalen en hou pantsers en kopjes bij.
Kook de mosselen met een beetje ui, selder en een scheutje witte wijn. Haal uit hun schelp en bewaar in hun kooknat.
Fruit voor de jus de garnaalkopjes en pantsers kort aan in wat olijfolie samen met ui, selder, preiwit en venkel. Doe er de schartonggraat bij, blus met witte wijn en vermouth, zet alles onder met water en laat even opkoken. Verminder het vuur en laat 20 min zachtje trekken. Zeef en hou apart.
Stoof pastinaak, raap en wortel samen in wat boter in een stoofpot. Bevochtig met de jus en laat op een zacht vuur verder garen. Bind wanneer de knollen bijna gaar zijn de jus met de liaison (dooiers gemengd met room), roer goed door, maar laat niet meer koken!
Voeg de vis toe en pocheer in de jus (hou tegen het kookpunt).
Werk af met mosselen, garnalen, lenteui, lavas en peterselie. Dien op in de pot.

Hutsepot (ca. 6 pers.)

200 g varkensvlees (spiering met been)
200 g lamsschenkel
4 winterwortelen, in grove stukken gesneden
2 grote (boter)rapen, in grove stukken gesneden
1 pastinaak, in grove stukken gesneden
1 grote ui, in grove stukken gesneden
1/2 savooiekool, in slierten gesneden
handvol spruitjes
boter
peper en zout

Stoof in een stoofpot de ui aan in wat boter. Doe er het vlees bij en laat rondom kleuren. Giet er water bij tot het vlees oversopt is. Voeg wortels, pastinaak en rapen toe, kruid met peper en zout en laat alles op een zacht vuurtje ca. 11/2 uur stoven. Doe er indien nodig tussenin wat water bij.
Voeg kool en spruitjes toe en laat nog een 1/2 uurtje verder sudderen. Schep het eventueel teveel aan vocht af want hutsepot is geen soep! Je kan het vocht wel bewaren om de dag nadien, met de resten van de pot, als maaltijdsoep te serveren.
Zet de stoofpot op tafel en geef er een potje pikante mosterd bij.

Groentetajine (6 pers.)

4 (gewone) rapen, in stukken gesneden
2 pastinaken, in stukken gesneden
2 wortelen, in stukken gesneden
2 uien, fijngesnipperd
1 blik kikkererwten
1 tl kurkuma
2 tl gemalen komijn
1 kl harissa
11/2l groentebouillon
olijfolie
peper en zout
verse koriander

Stoof in een stoofpot (of de onderkant van een tajine) de ui aan in wat olijfolie. Voeg de groenten toe en overgiet met de bouillon. Doe er de specerijen en kikkererwten bij en laat zacht sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Werk af met koriander.
De tajine doet het perfect met couscous. Serveer die in een grote schaal en verdeel er de groenten en hun jus over. Ook een prima sidedish bij gebakken kip en lamsvlees.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact