Recepten met appel en peer

Appelmoes: schil 1 kg appels (bij voorkeur Schone van Boskoop), snij in stukjes en zet met een klein beetje water onder deksel op een zacht vuur tot de appels uit elkaar vallen. Doe er eventueel wat suiker bij (afhankelijk van hoe zoet de appels zijn). Lekker  bij konijn, kip, wild en varkensvlees. Je kunt de appels vervangen door peren  (bij voorkeur Durondeau).

Peren op azijn: schil 2 kg peren (Conférence) en verwijder het klokhuis. Laat 1/2 l witte wijnazijn, 400 g rietsuiker, 1 steranijs en 1 kaneelpijpje opkoken. Voeg de peren toe en laat 3 min. doorkoken. Schep de peren uit het vocht in gesteriliseerde weckpotten. Kook het sap verder in tot een licht stroperige massa. Laat even afkoelen en giet over de peren. Laat volledig afkoelen en sluit de bokalen luchtdicht af, ze bewaren ca. 2 maanden in de koelkast. Lekker bij wild, varkensvlees en gevogelte.

Normandische koffie: breng 4 dl espresso, 2 dl appelsap, 1 el bruine suiker, 2 sinaasappels (in plakken gesneden), 2 kaneelstokjes en 2 kruidnagels aan de kook op een matig vuur. Draai het vuur laag, voeg 2 dl Calvados toe en laat alles 10 min. zachtjes trekken. Zeef en giet in glazen (met dubbele wand).

Salade van radicchio, peer en gerookte schelvis (2 pers)

Radicchio is een kleurige salade uit de Italiaanse Veneto-streek. Ze is licht bitter net als ons witloof en samen combineren ze prachtig met peer. Het pocheren in melk maakt de heilbot minder zout.

200 g gerookte heilbot
1 taktje tijm
melk
2 peren (bij voorkeur conférence)
1/4 krop radicchio, gewassen, gedroogd en in grove stukken gesneden
2 kropjes witloof, harde kern uitgehaald en in grove stukken gesneden
1 bosje rucola, gewassen en drooggezwierd
2 el gehakte walnoten
citroensap

voor de dressing:
1 kl mierikswortel (uit bokaal)
1 kl honing
3 el olijfolie
scheutje citroensap

Spoel de heilbot af en dep droog. Zet hem onder in melk, doe er de tijm bij en pocheer 10 min. op een zacht vuurtje. Laat uitlekken en verwijder het vel.
Schil de peren, verwijder het klokhuis, snij ze in parten en besprenkel met citroensap zodat ze niet verkleuren.
Meng voor de dressing alle ingrediënten.
Meng radicchio, witloof, rucola, peer en heilbot. Verdeel over de borden, bestrooi met noten en werk af met de dressing.

Kastanje-appelsoep met pancetta (ca. 1 l)

Soep is een zalige opwarmer in koude dagen. Maak deze soep in grote hoeveelheid en vries een deel in, zo heb ik snel een lekkere soep klaar in het weekend. Kastanjes vind je voorgekookt in de supermarkt.

1 ui, fijngesneden
1 kleine prei, alleen het wit, fijngesneden
1 appel (golden), in blokjes gesneden
400 g voorgekookte kastanjes, in stukjes gesneden
1/2 l groentebouillon
1 laurierblaadje
1 takje tijm
olijfolie
water
peper en zout
4 sneetjes pancetta, in stukjes getrokken
1 fris-zure appel, in staafjes gesneden

Stoof ui, prei en appel aan in een scheutje olie. Laat 10 min sudderen op een zacht vuurtje. Roer regelmatig door tot de groenten zacht zijn, maar niet gekleurd. Voeg de kastanjes, tijm, laurier, bouillon en 1/2 l water toe. Breng aan de kook en laat ca. 45 min sudderen op laag vuur. Doe er indien nodig tussenin wat water bij.
Haal de tijm en laurier uit de soep en mix de soep glad. Voeg als de soep te dik is nog wat water toe en laat nog even koken. Breng op smaak met peper en zout.
Bak pancetta droog in een pan met anti-aanbaklaag.
Serveer de soep heel warm met reepjes appel en stukjes pancetta.

Peren met bruine suiker en mascarpone (2 pers.)

2 peren
150 g boter
150 g bruine suiker
150 g mascarpone
amandelschilfers, even geroosterd in een droge pan

Wrijf de peren even af met een stuk keukenpapier, halveer ze en verwijder het klokhuis..
Bestrijk een ovenvaste schaal met 2/3 van de boter. Strooi de suiker op 2 el na erin. Meng de rest van de boter met de suiker, verdeel over de uithollingen van de peren en leg ze met het snijvlak omlaag in de schaal. Zet ca. 30 min. in een voorverwarmde oven op 180°C of tot ze gaar zijn.
Serveer met het uitgelopen vocht en de mascarpone. Werk af met amandelschilftertjes.

Clafoutis van appels met calvados  (ca. 4 pers.)

3 appels, in kwarten *
100 g suiker
2 eieren en 1 eidooier, losgeklopt
8 el melk
100 g boter, gesmolten
100 g bloem, gezeefd
1 scheutje calvados (ca. 3 el) *
bloemsuiker

Klop de eieren en de dooier met de suiker tot schuim. Voeg de gesmolten boter toe, doe er de melk en de bloem bij en klop het deeg glad. Voeg nu de calvados toe.
Boter een diepe ovenschaal in. Leg de appelschijfjes naast elkaar op de boden van de schaal en giet er het deeg over.
Bak de clafoutis 40 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. 
Serveer warm of lauw, bestrooid met bloemsuiker.

* de appeltjes kan je vervangen door peertjes en de calvados dan door Poire Williams

Lava
Flandria
Nieuws
Contact