Toffe peren

Peren zijn net als appels familie van de rozen. Doorheen de tijd ontstonden heel wat soorten die je kan indelen in twee grote families: hand- of eetperen en stoofperen. De smaak van peren gaat van zeer zoet tot zeer zuur, het vruchtvlees van hard tot boterzacht, van egaal tot korrelig. In de boomgaarden van onze Belgische telers vind je vooral de handperen Conference en Doyenné, en de stoofpeer Durondeau

Conference spreek je uit op zijn Engels want ze is van Engelse komaf. Bij ons is ze de onbetwiste nummer 1 in de perenteelt. Deze slanke peer is zeer sappig en smelt op de tong. Ze is perfect in een perenmoes. Door de zoetheid van de Conference hoef je geen suiker toe te voegen! Lekker bij wild, varkensvlees en stoverij met frietjes.

Doyenné is een Franse peer en na de Conference de meest geteelde peer in ons land. Dit sappig dikkertje heeft een heerlijke zoete geur en fijn aroma. De najaars-eetpeer bij uitstek. Ideaal om mee te nemen in je lunchpakket en te eten als tussendoortje. Een goede instappeer voor de kids!

Wie echt voor 'made in Belgium' gaat, kiest Durondeau. Deze peer werd ca. 1811 ontwikkeld door de Waalse teler én bierbrouwer Charles Louis Durondeau. Onder de wat ruwe schil schuilt een peer met een uitgesproken, aromatische en fris zoetzure smaak. Lekker gestoofd. Durondeau leg je op taart en stoof je in de oven. De frisse smaak is een mooi tegengewicht voor het zoete van de suiker in beide bereidingen.

Kopen
Koop stevige peren, maar voel wel voorzichtig. Peren zijn fragiele vruchten. Blutsen en builen verschijnen pas na enkele uren en zijn de plaatsen waar de vruchten gaan bederven. De rijpheid van een peer zie je aan haar nek. Is die strak en glad en geeft ze niet mee als je ze vastpakt aan het steeltje, dan is ze nog niet rijp en kan ze nog even bewaren. Anders eet je ze best snel op.

Bewaren
Bewaren doe je peren op ca. 7° C, gescheiden van groenten en andere fruitsoorten. Hou ze vooral ver van bananen. Eetperen bewaren slechts enkele dagen, stoofperen makkelijk een week. Peren eet je op kamertemperatuur. haal ze een uur voor gebruik uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Hoe rijper een peer wordt, hoe zachter en smaakvoller ze wordt.
Het vruchtvlees verkleurt wel snel, besprenkel het met citroensap als je het in een vruchtensalade of als garnering verwerkt.

Keuken
Peren kan je klassiek verwerken in mousses, charlottes, soufflés, taarten, ijs, sorbets, chutneys en compotes. Je kan ze in wijn pocheren of inleggen op azijn. Rauw zijn ze lekker in salades en als broodbeleg.

Perentaart (ca. 6 stukken)

1 kant-en-klare bladerdeegbodem
100 g ricotta
1 eigeel
6 peren (Durondeau)
20 g suiker
citroensap

voor de crumble:
50 g boter (op kamertemperatuur)
50 g bruine suiker
50 g bloem

Meng voor de crumble alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat 15 min. rusten in de koelkast. Rol het deeg dan dun uit op bakpapier, leg op een bakplaat en laat in een voorverwarmde oven op 200°C krokant bakken. Neem uit, laat afkoelen en verkruimel.

Meng ei, suiker en ricotta, roer goed door en breng op smaak met een beetje citroensap.
Leg het taartdeeg in een taartvorm.
Schil de peren en snijd ze in plakken.
Giet het ricottamengsel op de taartbodem en dek af met de peren. Bak de taart ca. 30 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.
Haal uit en bestrooi met de crumble. Laat afkoelen.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact