Nieuwe patatjes

Meestal spelen aardappelen slechts een bijrol, maar minstens 1 keer per jaar verdienen ze de hoofdrol: als nieuwe patatjes, gewoon gewassen en in de schil gekookt, zijn ze een echte delicatesse. Het seizoen van de vroege (nieuwe) aardappelen loopt van juni tot midden augustus. Krieltjes zijn aardappelen die kleiner zijn dan 3,5 cm en zowat elke soort heeft ze. Ze zijn de ideale patatjes om in hun geheel te bakken of te verwerken in een salade.

Kopen
Een aardappel ziet er dan wel robuust uit, toch is hij gevoelig aan blutsen. Zie je bij het schillen blauwe vlekken, snijd die dan weg. Ze worden tijdens het koken zwart. Let er bij aankoop ook op dat de aardappelen stevig, gaaf en droog zijn. Ze mogen niet groen zijn want dan kwamen ze tijdens hun groei met licht in aanraking waardoor ze licht giftig zijn geworden.

Bewaren
Aardappelen zijn meestal verpakt in plastic én gewassen waardoor ze kunnen oververhitten. Haal ze thuis meteen uit hun zak en leg ze open in een bakje. Bewaar aardappelen op een koele (ca. 7°C), droge, donkere en goed geventileerde plaats, een kelder of koele berging is ideaal.

Keuken
Nieuwe patatjes hebben een dun pelletje waardoor schillen niet hoeft. Laat ze 10 minuten in water liggen zodat eventuele aarde loskomt, boen ze goed schoon (soms komt het pelletje al mee) en dan koken, stomen, bakken of roosteren en klaar! Super lekker gewoon met wat gesmolten boter en verse groene kruiden.

Aardappelen gekookt of gestoomd in hun schil bewaren al hun voedingsstoffen en hebben meer smaak dan geschilde exemplaren. Je kan ze daarna pellen (lukt het best als ze nog warm zijn) om verder te verwerken. Aardappelen kun je perfect én snel in de schil koken (ca. 10 min.) in de microgolf. Prik ze wel vooraf enkele keren in.
Controleer aardappelen op hun gaarheid door er met een scherp mes of een dunne metalen vleespen in te prikken. Prik altijd tot in het 'hart'. Voel je weinig weerstand, dan zijn je patatjes gaar.

Gebakken aardappeltjes (4 pers.)

Eenvoudiger kan je nieuwe patatjes niet klaarmaken, maar wat een smaakbommetjes zijn het!

500 g nieuwe aardappelen, gewassen maar niet geschild, in 4 gesneden
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesnipperd
2 el provençaalse kruiden (liefst verse als oregano, rozemarijn, tijm, bonenkruid en salie of anders 1 el gedroogde)
grof zeezout
2 el fijngesnipperde peterselie

Verdeel de aardappelkwartjes over een ovenplaat zonder dat ze elkaar bedekken. Bestrooi met zout en kruiden (vers of gedroogd), verdeel er de knoflook over en bedruppel met olijfolie. Bak ca. 25 min. in een voorverwarmde oven op 200°C. Roer tussenin even om. Bestrooi met peterselie en serveer.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact