Een boon voor erwtjes

Even voor alle duidelijkheid: alle erwten zijn bonen, maar niet alle bonen zijn erwten. Boon is de algemene naam voor de eetbare zaden van een groot aantal soorten binnen de vlinderbloemfamilie. Erwten zijn er daar  maar een van naast o.a. sperziebonen, tuinbonen, sojabonen, kikkererwten,...

Erwten zijn zowat het oervoedsel van de mens. Van West-Europa tot Tibet groeiden immers erwten in het wild en al snel ging men ze kweken als voedingsgewas. Tot aan de komst van de aardappel waren ze bij ons massavoedsel nr. 1. Vers kwamen ze niet op het bord, ze werden gedroogd en gestockeerd als winterkostje. Gedroogd verloren ze immers weinig van hun voedingswaarde, bewaarden ze lang en waren ze meteen ook het plantgoed voor het volgende jaar. Het waren de Fransen die in de 16de eeuw de verse doperwt gingen eten. De Engelsen waren dan weer de eersten om verse erwten in te blikken om het scheepsrantsoen aan te vullen.

Sluimerwtjes, of mange-tout, of peultjes, zijn doperwtjes die worden geoogst en gegeten voor zich de erwtjes vormen en de peulen hard worden.

Kopen
Verse sluimerwten zijn vanaf halfweg mei tot eind juli te koop bij de groenteboer. Doperwten komen iets later op de markt, vanaf juni tot eind juli. Koop altijd peulen die fris groen van kleur zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en absoluut vrij zijn van beschadigingen. In een goed ontwikkelde peul steken minimum 5 erwten.

Bewaren
In een open zak op een koele plaats kan je erwten maximum 3 dagen bewaren. Hou er rekening mee dat eenmaal geplukt ze razendsnel hun suikers omzetten in zetmeel waardoor ze melig worden. Na het doppen blijft er van 1 kg peulen ca. 500 g erwtjes over, goed voor een hoofdgerecht voor twee.

Keuken
Erwtjes eet je rauw in een  salade of kook je kort - 4 minuutjes is ruim voldoende. Schrikken in ijskoud water maakt dat ze hun frisse groene kleur behouden tot op het bord. Erwtjes zijn een van de weinige groenten die net zo lekker zijn diepgevroren als vers. Diepvrieserwtjes worden immers supersnel diepgevroren, waardoor ze al hun frisheid behouden. Gebruik je ze rauw dan laat je ze gewoon ontdooien, anders even opkoken en van zodra het water kookt het vuur uit zetten. Erwtjes zijn ook lekker in risotto, pasta en quiches.

Kleurige erwtensalade (4 pers.)

Een prima begeleider van BBQ. Voeg je er gekookte kwarteleitjes, tonijn (uit blik) of stukjes koude kip aan toe dan heb je een lekkere maaltijdsalade.

400 g krieltjes, gewassen maar niet geschild
300 g peulerwtjes
100 g erwtjes
handvol kerstomaatjes (gele en rode)
zwarte olijven (hoeveelheid naar keuze, kan je ook weglaten)
platte peterselie

voor de mosterdvinaigrette:
2 el witte wijnazijn
5 el olijfolie`
3 el mosterd
versgemalen peper en zout

Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht, schud goed en bewaar tot gebruik in de koelkast. Voor gebruik opnieuw even schudden.
Kook of stoom de aardappeltjes beetgaar, laat wat afkoelen, giet er de helft van de vinaigrette over en meng voorzichtig. Laat nu verder afkoelen.
Kook erwtjes en peulerwtjes apart beetgaar, giet af, laat afkoelen onder koud stromend water, dep droog en snijd de peultjes in twee.
Meng de erwtjes en peultjes met de aardappeltjes, tomaatjes en olijven, werk af met peterselie.

About LAVA
Products
News
Contact