Nieuw Flandria-knolselderseizoen van start

Een frisser seizoen vraagt om pittige groenten. Flandria-knolselder een oubollige groente? Wel verrassend trendy én gezond! Doorprik het cliché en verras klanten met een verzorgde presentatie en culinaire tips. Oktober is een prima maand voor promotieacties.

Aanvoer groeit
Met een vlotte overbrugging van oud naar nieuw product wordt sinds begin september de nieuwe Flandria-knolselder aangevoerd. De grootste aanvoer ligt tussen oktober en maart. In de weken 40 tot 42 kan de handel al 150.000 stuks per week verwachten en de aanvoer groeit nog in de loop van oktober, met in de weken 43-44 al 150.000 à 200.000 stuks/week.
De niet vorstbestendige knol wordt voor de vorst geoogst en direct gekoeld. Door optimale bewaring kan bijna het jaar rond aan de marktvraag voldaan worden mét Flandria-garantie.

Marktvraag is verscheiden, het antwoord ook
Veiling REO beantwoordt aan specifieke behoeften van kopers:
• Versmarkt: in blok op de klok met groen loof, homogene kwaliteit.
• Supermarkten/vierde gamma: product zonder loof, grote volumes contractteelt.
• Lava-bemiddeling: grote volumes aan weekprijzen. 
• Een op een: producent en grote afnemer.
• E-bemiddeling.

Flandria kopen = in vertrouwen kopen
Veiling REO, de belangrijkste speler voor de vermarkting van Flandria-knolselder, legt de lat hoog voor kwaliteit en presentatie en dat werpt zijn vruchten af. Wat keurmeesters kwalificeren als onberispelijke Flandria-kwaliteit is een garantie voor de koper. Hij weet vooraf hoe het gekochte product er zal uitzien:
• knol stevig en zwaar; voelt droog aan
• gelijkmatige vorm en goed ontwikkeld
• fris loof is indicatie voor de versheid (bij begin van het seizoen)
• verse snede bij de knol
• gelijkmatig wit vruchtvlees
• vrij van beschadigingen en schot
• sortering volgens knoldiameter

Differentiatie in verpakking
Aan de basis ligt de bereidheid van de producenten tot differentiatie en specialisatie:
• standaard 6 en 7, ... stuks los zonder loof in EH-kist
• beperkt volume kleiner kaliber 6 stuks in ET-kist.
• Kleinere kalibers in netzakken 10 kg met 6, 8, 10 stuks of 10-12 stuks per zak.
• Op vraag kleiner formaat in houten krat per 6 stuks (sortering 8 stuks).
• Grotere volumes in bigbags.
• Voor de binnenlandse markt op vraag in klapkisten.
• export: bigbags, netzakken (10 kg) kratten, ...
• Andere verpakkingen op vraag.

Vers in het schap
Het Flandria-kwaliteitslabel staat garant voor productuitstraling en homogene presentatie.
De koudeketen is een must om topkwaliteit te bewaren en een garantie voor optimale houdbaarheid.

Dit geldt ook voor de winkelier:
• bewaar Flandria-knolselder in het schap best bij 2-5 °C en een R.V. van 90 à 95%.
• Temperatuurschommelingen leiden onvermijdelijk tot kwaliteitsverlies. Manipuleer de groente zo weinig mogelijk.
• Verstuif regelmatig water over loof en knollen.
• Tip voor klanten: in een koele berging blijft de groente zeker een week vers, aangesneden knolselder afgedekt blijft enkele dagen goed in de koelkast.

Trendy bij wild
Knolselder heeft een pittige en kruidige, aromatische smaak. Gekookt of gestoomd is de groente lekker in groenteschotels, soepen en stoofpotjes. Knolselderroomsoep met fijngehakte tuinkruiden en knolseldergratin als begeleider van wild is gastronomisch genieten. Het is ook een uitstekend garnituur bij vis.
Overtuig klanten dat koken met knolselder trendy is. Naast koken, stoven en roerbakken, smaakt rauwe bleekselder fris in salades of als broodbeleg. Verras hen met pittige proevertjes: staafjes knolselder met een dipsausje. Geef klanten culinaire ideetjes mee. Wie origineel uit de hoek wil komen, zal de suggestie van grof geraspte en gefrituurde knolselder als hartig aperitiefhapje waarderen.
Het gezondheidsplaatje is ook niet te versmaden! Naast een laag caloriegehalte (28 kcal per 100 gram) is de groente een goede bondgenoot in koude periodes door de hoge dosis vitamine C, mineralen (ijzer en calcium). Een pittige groente als knolselder zit boordevol nuttige vezels en oligo-elementen als chroom en selenium. 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact