Zet Flandria-kolen nu extra in de kijker

Met de komst van de herfst is ook de aftrap van het nieuwe kolenseizoen gegeven! Stevige sluitkolen met goede houdbaarheid, dat mag de handel verwachten. Stal een mooi kolenpalet uit en overtuig met Flandria-topkwaliteit en promotieacties.

Flexibel in marktvraag
De aanvoer op de LAVA-veilingen kwam vorige maand stilaan op gang. Er is in de volgende maanden ruime aanvoer van rodekool, witte kool, savooikool en Chinese kool.
Bij de LAVA-veilingen zijn de REO Veiling en Veiling BelOrta toonaangevend voor de commercialisering van sluitkolen. Innovatief zijn blijft een uitdaging. Samen met hun telers-coöperanten spelen ze flexibel in op wensen van retail en consument.
“De maatschappelijke trend met een toename van kleine gezinnen en singles heeft de laatste jaren de vraag naar kleine kolen flink aangewakkerd”, bevestigt Jurgen De Braekeleer, sales-manager kolen bij de REO Veiling. “Flandria-kooltelers blinken niet alleen uit in kwaliteit, maar ook in flexibiliteit. Het volume kleine kooltjes voor de versmarkt stijgt jaar na jaar. Naast het beantwoorden van de marktvraag levert dit ook grotere productie per hectare, duurzame teelt én duurzame bewaring van het product.”

Flandria-kolen van topkwaliteit
De Vlaamse koolproducenten gaan voor een absoluut topproduct dat beantwoordt aan de eisen van het Flandria-lastenboek. Het garandeert topkwaliteit en versheid. Alleen kolen met een onberispelijk uiterlijk mogen het Flandria-label dragen:
• mooie kleur en frisse bladeren
• gelijkmatige vorm en grootte
• stevige, gesloten structuur
• ontdaan van schutbladeren
• vrij van vorstschade en kneuzingen
• lange houdbaarheid

Homogene sortering
Voor Flandria moet de teler zich houden aan strenge sorteerregels.
Sortering gebeurt volgens grootte:
• Rode en wittekool: 4-5-6-7-8 stuks/kist
• Savooikool: 4-5-6 stuks/kist.
• Flandria+: 7,5 kg/kist.
• Spitskool: 6-8-10-12 stuks/kist
Voor kleine kalibers gelden dezelfde Flandria-normen: enkel de sortering 4, 5, 6, 7 en 8 stuks zijn toegelaten. “Een uniform product per kist is een must voor Flandria. Onze telers beseffen dat ze zich enkel met kwaliteit kunnen blijven onderscheiden”, aldus De Braekeleer.

De klok en dagbemiddeling
De standaardsortering op de klok zijn 6 uniforme kolen in een EPS-H, voorzien van Flandria-kistenkaart. Dit laat perfecte tracering toe tot bij de oorsprong.
De commerciële afdelingen bieden alternatieve verpakkingen en gewichten aan, zoals netzakken (bigbags) met 6 kolen (10 kg), houten kratjes, ... Andere hoeveelheden zijn in afspraak met de handel mogelijk. Kleine kalibers wegen 1 à 1,5 kg en worden geleverd in ET, wat plaatsbesparing in het schap oplevert; een extra voordeel voor de winkelier.
Naast de klok is er het systeem van dagbemiddeling. Er wordt zowel aan de industrie als aan groothandelaars geleverd. Alle sorteringen zijn mogelijk: bv. 8-10 stuks (25 kg), 5-6 stuks (15 kg) en 6-8 stuks (20 kg).
De LAVA-veilingen bieden de handel graag mits afspraak meer service voor verpakking.

'Coole' uitstalling en juiste bewaring
Het is een uitdaging om het palet van Flandria-kolen bij het groenterayon eens op een originele wijze uit te stallen.  Zo creëert u een 'cool' imago voor deze supergezonde groente. Combineer een mooi en fris kleurenpalet met andere Flandria-wintergroenten, zoals raapjes, pastinaak, ... een suggestie voor lekkere winterse stooppotjes met deze groenten.
Bewaar Flandria-kolen best bij 0 tot 1 °C, een R.V. van 90-95% en zo luchtig mogelijk. Leg ze zeker uit de buurt van ethyleenproducerende producten (tomaten, appelen, bananen, citrusvruchten, ...). Adviseer de klant om de groente thuis in een frisse ruimte te bewaren (- 10 °C).

In top-10 gezond
in een top-10 lijstje van gezonde groenten komen kolen steevast voor. De groente bevat hoge concentraties vezelstoffen, mineralen en vitamines A, B en C. De gezondheidsvoordelen zijn goede redenen om kolen op het wintermenu te zetten. Met de huidige hype rond gezond koken zijn er tal van redenen om met deze coole groente in de keuken aan de slag te gaan. Geef kooktips mee: eerst blancheren en dan pas stoven. Degustatie in de winkel van rauwe kool in een slaatje is een gezondheidsbom. Speel dit uit in de winkel.

Haal klanten over de streep
“Deze groente is haar oubollige imago aan het afwerpen. Stijgende populariteit blijkt ook uit kookprogramma's waar kolen als seizoensgroente van bij ons aan bod komen”, meent de REO Veiling. Speel in op deze trend en haal klanten over de streep door de kwaliteit, de ruime keuze en receptjes met Flandria-kolen.
Bij lagere temperaturen zijn promotieacties zeker goed getimed. De hoogste aanvoer van sluitkolen loopt van half november tot eind februari.

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact