Maak het verschil met Flandria-witloof

Eind oktober, begin november komt het witloofseizoen echt op gang en groeit de interesse in deze typische groente van eigen bodem. Telers en veilingen blijven de superieure Flandria-kwaliteit bewaken. Het 'voor ieder wat wils'-aanbod is een extra verkooptroef.

Seizoenstart
Flandria-witloof staat al jaren in de top-5 van de REO Veiling en Veiling BelOrta, de grootste witloofveilingen binnen de LAVA-groep. Bij het begin van het seizoen zijn er wat minder wortels en het omschakelingsmoment van oude naar nieuwe wortels voor de forcering was er wel sneller. Dit stelt evenwel geen probleem: de LAVA-veilingen kunnen de handel continue productie verzekeren. Bij de start van het nieuwe witloofseizoen is er al behoorlijk veel nieuw product. De LAVA-veilingen verwachten een wekelijkse aanvoer van 1 à 1,2 miljoen kg/week in de weken 45-48.

Mooi eindproduct
Aan het Flandria-imago wensen de LAVA-veilingen en de telers geen toegevingen te doen. Er bestaat een grote consensus om het kwalitatief hoogwaardig product op de markt te brengen. Aspecten als mooi gesloten top, symmetrisch gevormde kroppen, gaaf snijvlak, gelijke sortering, ... zijn Flandria-kenmerken waar de kwekers en de medewerkers op het bedrijf moeten op letten om een perfect product marktklaar te maken. Duurzaamheid in diverse vormen speelt hier een belangrijke rol in, onder de vlag van Responsibly Fresh. De kwaliteitskeurders op de veiling kijken streng toe op de versheid van het product, de presentatie en de juiste kalibers. De verwachtingen van kopers en consumenten inlossen blijft een constant streven.

Korte lijn producent-consument
Los standaard Flandria-witloof komt op de klok EPS-5 kg. Daarnaast is er het systeem van voorverkoop en bemiddeling.
Flandria-witloof is verkrijgbaar in diverse sorteringen: kort dun, kort dik, dik, en zeer kort, dit los en in (klein)verpakking: veel keuze voor de klant. De LAVA-veilingen zoeken ook volop naar systemen om op nieuwe vragen in de markt in te spelen. In kopersverpakkingen en speciale kalibers worden rechtstreeks in de juiste verpakking aangeleverd om extra manipulaties achteraf te voorkomen. De lijn tussen producent en consument blijft kort om de Flandria-kwaliteit te waarborgen. 

Nieuwe markttrends
Veiling BelOrta onderscheidt enkele opvallende consumententrends. Het fijnere witloof is aan een opmars bezig, ook binnen de klassieke kalibers. De Belgische consument koopt met de ogen en valt voor een verzorgd, egaal kropje. Het kleine kropje met een wat zachtere smaak (minder pit) moedigt aan om voor witloof te kiezen. Er groeit ook een markt voor grondwitloof, dat als een delicatesse wordt beschouwd. Hier speelt het aspect 'beleving' mee. Consumenten die voor grondwitloof gaan, kiezen voor de groente én voor het productieverhaal errond. Ook het Belgische productieaandeel van bio-witloof krijgt meer aandacht van de retail. Het wordt het jaar rond aangeboden en er zit nog groeipotentieel in, volgens Veiling BelOrta.
De REO Veiling als toonaangevende witloofveiling biedt ook voorversneden slamengelingen op basis van witloof aan: witloof-veldsla en witloof-radicchio. Met deze typische Belgische winterslaatjes speelt men in op de groeiende marktvraag naar voorversneden gemengde slaatjes.

Hoe optimaal bewaren?
Om de optimale Flandria-kwaliteit in het groenterayon te bewaren, neemt u best een aantal regels in acht:

• Het Flandria-witloof ligt best overdag in een koeltoog in de originele verpakking
•  en 's nachts afgedekt in een koelruimte bij 4 à 5 °C.
• Leg Flandria-witloof nooit naast producten die ethyleen afgeven, zoals tomaten, appels en kiwi's.
• Toon slechts enkele stuks en houdt de rest bedekt met blauw dekvel om verkleuring tegen te gaan en een aantrekkelijk product te behouden.

Veelzijdig en duurzaam
Met Flandria-kwaliteit onderscheidt u zich als winkelier. Verzorg in de winkel een mooi witloofhoekje en etaleer zeker de vele keuzemogelijkheden. Help klanten inspiratie op te doen met proevertjes: een witloofsoepje, groentespiesjes met witloof, een witloofdessertje. Deze appetizers weerspiegelen zich gegarandeerd in uw verkoop. Naargelang het recept geeft u advies welk type witloof de klant hierbij best kiest. Kortom, verras met de veelzijdigheid van Flandria-witloof. Het aspect van de duurzame teelt (Responsibly Fresh) gebruikt u als extra verkooptroef. 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact