Najaar biedt schitterend gamma seizoensgroenten

De consument heeft meer en meer belangstelling voor duurzame groenten die de seizoenen volgen! Het aanbod is groot en de herfst is de beste periode om ze (her)ontdekken. Het assortiment breidt nog uit en biedt nieuwe verkoopkansen. De handel kan tot februari, maart op een constante aanvoer rekenen.

Duurzaam 'superfood'
Een nieuw seizoen, dat betekent ook vernieuwing in het assortiment. Vergeten groenten, ze zijn er op dit moment allemaal: pastinaak, peterseliewortel, rode biet, raapjes, schorseneren, warmoes, ... Superkwaliteit met sublieme smaken. In de koudere maanden vormen ze een welgekomen afwisseling op het normale productaanbod op de winkelvloer. De klant zelf is op zoek naar gezonde producten om de weerstand op te bouwen. Er is meer vraag naar 'superfood'.
“Er is een groeiende trend naar seizoensgebonden, lokaal én duurzaam geteelde groenten”, bevestigt Guy Jennes, verantwoordelijke voor de vollegrondsgroenten bij BelOrta.
“We zien een opvallende belangstelling voor knollen: rammenas, raapjes, aardpeer, ... Deze producten zijn echt trendy. Ook vanuit de gastronomie is er veel aandacht voor. En de gemotiveerde groente-eter wil thuis ook met meer exclusieve groenten koken die goed passen in de trend naar duurzaam leven.”

Meer volume en meer flexibiliteit
Telers spelen in op deze (niche)markt. Het gaat hier met name om kleine vollegrondsgewassen die veel vakmanschap vragen. Door areaalgroei en meer belangstelling door de telers zelf komt er ruimere beschikbaarheid. BelOrta lukt erin om consequent een constant volume op de klok te brengen; voor de retail een garantie voor dagversheid en continue beschikbaarheid.
De sortering gebeurt op basis van de verpakkingswijze (los of in bussels) en van de diameter. Standaard worden deze producten in EPS-T verpakt uniform in lengte en dikte. De kopers hebben ook de mogelijkheid om met de commerciële dienst contracten af te sluiten voor een bepaalde periode, aantal stuks per verpakking en verpakking die afwijkt van de standaard.  Op aanvraag kan ook kleinverpakt worden geleverd.

Trendy kolen
“Veel wintergroenten beleven hun revival. De meest uiteenlopende koolsoorten zoals bijvoorbeeld boerenkool, Chinese kool, savooiekool en koolrabi zijn momenteel verkrijgbaar. De vraag naar kool is momenteel extreem groot", aldus BelOrta.  “Boerenkool valt zelfs onder de superfoods. Het is een nogal robuuste wintergroente. BelOrta zet in op deze nieuwe groente in twee kleuren: rood en paars.” 
Flandria-boerenkool is frisgroen, intacte bladeren, zonder vorstschade en aarde. De kool of losse bladeren zijn keurig gepresenteerd en vertonen geen verwelkingsverschijnselen. De sortering gebeurt op basis van stukgewicht en fijnheid van de krul van het blad.

Uitgebreid assortiment
Pastinaak: Het areaal neemt uitbreiding. Voor de retail is dit een klassieker geworden. De groente is een must in het herfstassortiment, volgens BelOrta. De sortering gebeurt op basis van de diameter en gewicht.
De vlezige, aromatische, zoete wortels kunnen verwerkt worden in soepen, sauzen, salades, stamppotten en stoofpotjes, of gewoon als warme groente worden bereid.

Rammenas: rammenas is milder van smaak, steviger en groter dan radijs. Sortering gebeurt op basis van type (zwarte en witte rammenas), kwaliteit en diameter.

Aardpeer: de smaak is anders dan die van de aardappel. De aardpeer heeft een zachte, zoete smaak, met een vleugje noot. Hij wordt gekookt, gestoomd of bereid als gratin.

Bietjes in drie kleuren: bieten worden los of in bussels verpakt. Sortering gebeurt op basis van diameter (klein, middel en grof), kleur en verpakkingswijze. BelOrta vermarkt in drie kleuren, rode biet (donkerrood vruchtvlees), gele biet (geel vruchtvlees) en type 'Chioggia' (rood vruchtvlees met inwendig lichter gekleurde mooi afgetekende ringen).

Schorseneren: vandaag de dag zijn schorseneren bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar vanaf de herfst zijn ze op hun lekkerst. Er is vooral veel aanvoer in november en december.

Rapen: koolraap is van oktober tot maart verkrijgbaar. De sortering gebeurt op basis van diameter (klein, middel en grof), kleur en verpakkingswijze. Rapen worden los of in bussels verpakt. In drie kleuren beschikbaar: witte over de ganse oppervlakte (witvlezig wit), wit met paarse kraag (witvlezig) en gele rapen (geelvlezig).
Culinaire tip voor klanten: kan verwerkt worden in salades, stoven, stomen of pureren kan ook. De koolraap is vooral lekker in combinatie met verse kruiden of curry.

Warmoes: warmoes is het zusje van suikerbiet, rode biet en voederbiet maar dan veel lekkerder Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en je kan het dan ook gebruiken voor àl je spinaziegerechten. Warmoes is verkrijgbaar in drie kleuren. Kopers kunnen zowel een mix als de kleuren apart bestellen.

Wortelpeterselie: de wortels kunnen als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt.

Nieuw: palmkool
Deze winter is palmkool (Cavolo Nero) beschikbaar in het assortiment bij BelOrta. Het is een groente met een stevige 'bite' en sterkere smaak dan gewone boerenkool. De bladstructuur is vergelijkbaar met spinazie. Ideaal om te roerbakken of als basis voor een stevige soep.

Flandria-kwaliteit
Flandria-knollen (rammenas, ..) zijn van uitstekende kwaliteit, goed gevormd en uitgegroeid. De wortels zijn stevig, intact en vrij van scheuren, vorstschade en inwendige wattigheid.

Gezonde remedie tegen herfstdipje
Al deze seizoensgroenten zijn rijk aan vezels, calcium, kalium en ijzer en een goede bron van vitaminen: vitaminen A en C versterken het immuunsysteem, vitamine B helpt bij de omzetting van koolhydraten in energie.

Mooie verkooptroeven
Informatie over voedingswaarden en advies over de bereiding zijn zaken waar u als winkelier het onderscheid mee maakt, zeker bij seizoensgroenten. Naast geweldige producten, verhoogt ook een vriendelijke, deskundige bediening de verkoopkansen.

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact