VLAM zet volop in op nieuwe promotiedossiers

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) hoopt een maximale Europese co-financiering te kunnen binnenhalen voor zijn toekomstige promotiecampagnes. Indien VLAM in zijn opzet slaagt, zullen onze Vlaamse kwaliteitsproducten de komende jaren in de verre uithoeken van de wereld te proeven zijn.

15 dossiers
VLAM diende bij Europa uiteindelijk 15 dossiers in voor verschillende producten: zes voor promotie voor landen binnen Europa en negen voor promotie in landen buiten Europa. Globaal is VLAM van plan om 3,6 miljoen euro samen te brengen. Indien alle projecten positief zouden beoordeeld worden, komt daar een tussenkomst van 13,8 miljoen euro van Europa bovenop, wat het promotiebudget op 17,5 miljoen euro brengt, indien alle projecten positief beoordeeld worden. Daarvan is 70 tot 80 procent afkomstig van Europa.

Groenten en fruit
Binnen Europa wordt, specifiek voor de groente- en fruitsector, gemikt op promotie van de Conference-peer bij de Duitse consument (samen met Nederland). Voor promotie in landen buiten Europa wordt geïnvesteerd in de promotie van hardfruit in de nieuwe groeimarkt India; op de promotie van peren in Brazilië en China en de promotie van groenten in Canada met focus op prei, witloof en paprika.
Dat het leeuwendeel van de projecten zich in landen buiten Europa situeert, past volgens VLAM volledig in de opdracht om de sectoren te ondersteunen in de diversificatie van hun afzetmarkten. Doorgaans zijn de acties in het buitenland vooral handelsgericht en worden ze ingevuld onder de vorm van beursdeelnames en contactdagen, waarbij Vlaamse exporteurs buitenlandse aankopers ontmoeten.

Consument laten proeven
In veel van de ingediende programma's is ook geopteerd om de buitenlandse consumenten te benaderen. “De enige manier om onbekende producten echt hun weg te doen vinden, is immers door ze aan te bieden en te laten proeven”, aldus VLAM. Indien VLAM erin slaagt om meerdere projecten goedgekeurd te krijgen, zullen onze Vlaamse kwaliteitsproducten de komende jaren in de verre uithoeken van de wereld te proeven zijn.
De beslissing over de goedkeuring van de ingediende programma's wordt verwacht in het najaar. De Europese programma's gaan in januari 2017 van start en zullen over drie jaar lopen.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact