Topmaanden met Flandria-courgette

Flandria-courgette, een exoot 'van bij ons', is een vaste waarde in het groenteaanbod. De LAVA-veilingen bieden grote flexibiliteit in sortering en verpakking. Onderscheid je als winkelier! Creëer een zuiderse groenterayon waarin ook de specialties een plaats krijgen. Ruime productie wordt verzekerd tot in het najaar.

Explosieve groei
Flandria-courgette kent de laatste jaren een opvallende areaaluitbreiding, vooral de glasteelt levert flinke volumes. Het warme weer van begin mei zorgt voor een boost in de productie. Een eerste piek wordt verwacht in de weken 22-23. De aanvoer piekt met 1,2 tot 1,5 miljoen stuks/week. In juni groeit het volume nog sterk aan met in de weken 23 t/m 26 een aanvoer van 2 à 2,5 miljoen stuks/week. Juni en juli zijn topmaanden. Vroege en late teelt zorgen voor continu vers product tot half november.

Responsibly Fresh
Ook voor Flandria-courgette geldt het 'Responsibly Fresh'-keurmerk, wat staat voor teelt met respect voor mens en milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De teelt gebeurt op duurzame wijze: minder energie door het gebruik van zwarte folie om grondwarmte vast te houden, bijen en hommels voor de bestuiving, en efficiënt gebruik van water en meststoffen. Productie en vermarkting gebeuren snel en lokaal. 

Flandria-kwaliteitsgarantie
Retail en consument hechten belang aan productkwaliteit en Flandria garandeert dit. Flandria-courgettes worden manueel geoogst. Producenten nemen ook voorzorgen, zodat de vruchtgroenten niet in aanraking met de bodem komen, een garantie voor een egale groene kleur en gave schil.
Bijkomende kwaliteitsvereisten voor Flandria zijn: stevigheid, natuurlijke kromming en korte, frisse vruchtsteel. Een extra +-punt is de uniforme sortering. Sortering gebeurt volgens aantal stuks per kist. Standaard op de klok los in EPS-T 10/12 st. (min. 5 kg) of 14/16 st. (min. 4,5 kg).

Keuze in voorverkoop
De LAVA-veilingen reageren professioneel op wijzigende marktvragen. In het systeem van voorverkoop heeft de koper grote keuze: van sortering van grotere courgettes tot meer stuks per verpakking. Op vraag leveren de telers ook Flandria-courgettes in andere verpakkingen. Alles verloopt in nauw overleg tussen telers, commerciële afdeling van de veiling en koper.

Specialties
Onder Flandria worden ook enkele bijzondere courgetteproducten vermarkt waarmee retail en winkeliers zich kunnen onderscheiden. Met de gele courgette, een variant van de groene, en de ronde 'Courgette de Nice' is een mooie presentatie in het zuiderse groenterayon verzekerd.
Gele courgette wordt vermarkt per 10-16 stuks in eps-T. De ronde 'Courgette de Nice' wordt aangeboden per 6-24 stuks/eps-T met dekblad. 'Fleur de courgette' (de bloem van de courgetteplant), echt een uniek product in de handel, wordt individueel verpakt in eps-T (15 stuks) en doos. Dit nicheproduct wordt uitsluitend op vraag en in overleg met de commerciële dienst van de veiling geleverd.

Tips voor de winkelier
• Bewaar Flandria-courgettes in de koeling bij 10-15 °C en r.v. van 95-100%.
• Stal uit in de originele verpakking.
• Voorkom veelvuldige manipulatie en beschadiging.

Groente voor alle werk
Groene/gele courgette is een veelzijdige groente: ideaal in stoofpotjes met tomaten, ui en aubergines, als gegratineerde ovenschotel, voor soepen, in de wok, op de grill, ... mogelijkheden genoeg om er lekkere gerechten mee te maken. Courgette de Nice en Fleur de courgette lenen zich uitstekend om op te vullen.
Courgettes zijn rijk aan vitamine A (60 µg) en vitamine C (16 mg) en leveren een redelijke hoeveelheid calcium (30 mg) en fosfor (23 mg). Met slechts 28 kcal/100 g blijven ze uiterst lief voor de lijn.

Degustaties kunnen klanten zeker overtuigen. Breng op ideeën voor variatie in de keuken en verwijs naar www.flandria.be en www.lekkervanbijons.be voor recepten met courgette en bereidingstips.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact