Kortnieuws

Flandria-proeverijen inspireren
In grote Belgische winkelpunten (F1), zoals Carrefour, Colruyt, Makro en Champion wordt op vrijdag en zaterdag weer gewokt met topproducten van Flandria. De consument kan proeven van lekkere Flandria-groenten, dé manier om hem te overtuigen van de kwaliteit én de smaak van Flandria. In mei en juni staan tomaat en komkommer, heerlijke lentegroenten, op het menu.

Elke vrijdag en zaterdag staan hostessen in de buurt van het groente- en fruitrayon met een wokstand in volgende F1's:

22 mei: Delhaize De Leeuw Gent Watersport, Carrefour Borsbeek, Carrefour Auderghem, Mestdagh Champion Gozée, Mestdagh Champion Ans.
23 mei: Delhaize De Leeuw Gent Watersport, Carrefour Borsbeek, Carrefour Berchem St Agathe, Mestdagh Champion Luttre, Mestdagh Champion Jemeppe s Sambre.
29 mei: Delhaize De Leeuw Roeselare, Carrefour Market Antwerpen Groenplaats, Mestdagh Champion Trazegnies, Mestdagh Champion Liege Blonden.
30 mei: Delhaize De Leeuw Roeselare, Carrefour Market Antwerpen Pullhof, Carrefour Market Tervuren, Mestdagh Champion Mont sur Marchienne, Mestdagh Champion Liege Cointe.
5 juni: Delhaize De Leeuw Waasland, Carrefour Market Tongeren Velinx, Carrefour Market BXL Etterbeek, Carrefour Gosselies, Delhaize De Leeuw Jambes.
6 juni: Delhaize De Leeuw Waasland, Carrefour Market Bilzen, Mestdagh Champion Uccle VDK, Carrefour Bomerée, Delhaize De Leeuw Jambes.
12 juni: Delhaize De Leeuw Dendermonde, Carrefour Diest, Carrefour Drogenbos, Carrefour Market Waterloo, Delhaize De Leeuw Liège Fragnée.
13 juni: Delhaize De Leeuw Dendermonde, Carrefour Turnhout, Carrefour Drogenbos,  Carrefour Froyennes, Delhaize De Leeuw Liège Fragnée.
19 juni: Carrefour Hasselt, Mestdagh Champion Jette,  Delhaize De Leeuw Mons, Delhaize De Leeuw Marche en Famenne.
20 juni: Carrefour Tienen, Mestdagh Champion Schaerbeek Brusilia, Delhaize De Leeuw Mons, Delhaize De Leeuw Marche en Famenne.

Wie wordt De Groentevakman 2015? 
De Groentevakman 2015 is een gezamenlijk initiatief van Flandria, Boerenbond, Unizo en VLAM met steun van EPS, KBC, Acerta en de Provinciale Landbouwkamers van West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Dit jaar gaat Karen Verplancke, Schoonste Boerin van Vlaanderen, in opdracht van Flandria, op zoek naar 'De Groentevakman 2015': een wedstrijd waarmee de inspanningen en het vakmanschap van versspecialisten beloond worden. Tot 31 mei kunnen speciaalzaken en marktkramers zich inschrijven. Maar ook de consument kan zijn favoriete groentevakman nomineren. Om zoveel mogelijk mensen aan te sporen om hun favoriete speciaalzaak of marktkramer te nomineren, zoekt VLAM ambassadeurs om deze boodschap op social media uit te dragen. Hoe groter het bereik, hoe meer kans op succes!
Bent u trots op uw groenterayon? Pakt u de presentatie van groenten creatief aan? Of blinkt u uit in productkennis? Schrijf u vóór 31 mei in via www.groentevakman.be en maak kans op deze exclusieve award.

Canada, nieuwe markt voor Belgische peren
De 'reizende' CPMA beurs streek dit jaar op 16 en 17 april neer in Montréal, aan de oostkust van Canada. Naast het 90-jarige bestaan had de beurs ook een recordopkomst te vieren. 3500 vertegenwoordigers uit 19 landen waren van de partij. De beurshal trok 290 standhouders uit alle segmenten van de AGF-handelsketen, het overgrote deel afkomstig uit Canada en de Verenigde Staten. Europa werd vertegenwoordigd door Frankrijk, Spanje en België. Het Belgische paviljoen van VLAM bood ruimte aan vijf exportbedrijven. Daarnaast waren ook vertegenwoordigers aanwezig van Veiling REO, Veiling BelOrta en het VBT. Onder de slogan 'Premium quality, perfect taste' en met een productpresentatie vol Belgisch lekkers, werd op de VLAM-stand de topkwaliteit van onze Belgische groenten en fruit benadrukt. Een kok verwende passanten met preisoep en witloofhapjes. Aangezien de Canadese grenzen net openden voor Belgische peren, kreeg de Conference de volle aandacht op de VLAM-stand. Een wandelende Conference-peer, perenpralines, perengadgets en natuurlijk lekkere perenhapjes à volonté ... De bezoekers van de AGF-vakbeurs CPMA konden er niet naast kijken!

Met Canada opent zich een nieuwe markt voor Belgische peren die op termijn het zware verlies van de Russische markt voor een deel kan compenseren. Voornamelijk prei (284 ton) en witloof (270 ton) vinden al hun weg naar Canada. België is bovendien topleverancier voor witloof aan Canada. De top 5 van West-Europese producten die Canada importeert zijn appels (222.000 ton), sla (285.000 ton), tomaten (203.000 ton), kolen (258.000 ton) en paprika (123.000 ton).

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact