Flandria-courgette vedette van de zomer

Flandria-courgette, een exoot 'van bij ons', is een vaste waarde in het zomergroenteaanbod, en dit tot het late najaar. De interesse van de handel groeit mede dankzij de flexibiliteit in sortering en verpakking. Onderscheid je als winkelier! Creëer een zuiderse groenterayon waarin ook courgettespecialties een plaatsje waard zijn.

Topmaanden in het verschiet
Flandria-courgette kent de laatste jaren een geweldige boost op de LAVA-veilingen. Door vroege en late teeltcycli (glasteelt) zorgen de producenten voor continu vers product tot half november. Bij openluchtteelt speelt het weer een zeer grote rol. Een paar dagen zonnig en warm is al voldoende voor een verdubbeling van de oogst. Een eerste productiepiek wordt verwacht in de weken 23 tot 26 met 1,5 tot 2 miljoen stuks per week. Juli en augustus zijn absolute topmaanden en de LAVA-veilingen verwachten grote volumes tot september. Betrouwbare toelevering is verzekerd!

Duurzaam
Zoals alle versproducten met het Flandria-label en het 'Responsibly Fresh'-keurmerk worden Flandria-courgettes geteeld met respect voor mens en milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De teelt volgens de goede agrarische praktijken (GAP) gebeurt op duurzame wijze. Duurzame toepassingen zijn het gebruik van zwarte folie om grondwarmte vast te houden (minder energieverbruik), bijen en hommels voor de bestuiving en het spaarzame gebruik van water en meststoffen. Productie en vermarkting gebeuren snel, efficiënt én dichtbij.

Flandria garandeert topkwaliteit
Retail en consument hechten belang aan productkwaliteit en Flandria garandeert dit. Flandria-courgettes worden manueel geoogst en met zorg behandeld, zo wordt de delicate vruchtwand niet beschadigd. Producenten nemen ook voorzorgen zodat de vruchtgroenten niet in aanraking met de bodem komen, een garantie voor een egale groene kleur en gave schil. Bijkomende kwaliteitsvereisten voor Flandria zijn: stevigheid, natuurlijke kromming en korte, frisse vruchtsteel. Een extra +-punt is de uniforme sortering. Bij de oogst wordt op maat (21/24 cm), kwaliteit en aantal stuks per kist gesorteerd. Standaard wordt Flandria-courgette los in eps-T (10/12 st.), gegarandeerd min. 5 kg of 14/16 st. min. 4,5 kg op de klok aangeboden.

Keuze in voorverkoop
De LAVA-veilingen reageren professioneel op wijzigende marktvragen. Op uiteenlopende wensen van F1's, groothandel en exporteurs wordt flexibel ingespeeld. Zo komt vanuit de handel de vraag om de sortering 16 stuks ook met 18 stuks per kist, (5 kg) aan te bieden. De sortering 18/22 stuks 5 kg eps-T kent groeiend succes waardoor de interesse voor dit product toeneemt.
In het systeem van voorverkoop heeft de koper duidelijk meer keuze dan bij blokverkoop. Dit gaat van sortering van grotere courgettes tot meer stuks per verpakking. Op vraag van kopers leveren de telers ook Flandria-courgettes in ander verpakkingen. In voorverkoop is bijvoorbeeld 5 kg met 14 stuks/18 stuks in alternatieve verpakking mogelijk of product in 10 kg verpakking. Alles gebeurt in nauw overleg tussen telers, veiling en koper.

Specialties
Onder Flandria Specialty Street worden enkele bijzondere courgetteproducten vermarkt waarmee retail en winkeliers zich kunnen onderscheiden. Met de gele 'Courgette jaune', een variant van de groene courgette, en de ronde 'Courgette de Nice' is een mooie presentatie in het zuiderse groenterayon verzekerd.

Courgette jaune wordt vermarkt per 10-16 stuks in eps-T. De ronde 'Courgette de Nice' wordt aangeboden per 6-24 stuks/eps-T met dekblad. 'Fleur de courgette' (de bloem van de courgetteplant), echt een uniek product in de handel, wordt individueel verpakt in eps-T (15 stuks) en doos. Dit nicheproduct wordt uitsluitend op vraag en in overleg met de commerciële dienst van de veiling geleverd.

Tips voor de winkelier
Wat geldt voor alle vruchtgroenten? Bewaar Flandria-courgettes in een koelruimte bij 10-15 °C en een r.v. van 95-100%. Stal Flandria-courgettes uit in de originele verpakking. Zo voorkomt u veelvuldige manipulatie waardoor ze beschadigd zouden geraken, wat rotting in de hand werkt. Leg de vruchtgroente niet in de buurt van fruit wegens de ethyleengevoeligheid. Adviseer klanten om zuiderse vruchtgroenten buiten de koelkast te bewaren. Op een koele plek bewaren ze een week.

Lijnvriendelijk
Courgettes zijn rijk aan vezelstoffen, vitamine A (60 µg) en vitamine C (16 mg/100 g) en leveren een redelijke hoeveelheid calcium (30 mg) en fosfor (23 mg). Met slechts 28 kcal/100 g blijven ze uiterst lief voor de lijn.

Veelzijdig in de keuken
Courgette is een uiterst veelzijdige groente. Breng klanten op ideeën voor variatie in de keuken: in zuiderse stoofpotjes met andere exoten, opgevuld met gehakt, als gegratineerde ovenschotel, als groente voor soepen, in  plakken gebakken of gefrituurd, het kan allemaal. Zowel groene als gele courgettes zijn héél geschikt om te wokken, te stomen en voor op de bbq. Courgette de Nice en Fleur de courgette lenen zich uitstekend om op te vullen. Laten proeven is de beste manier om de klant te overtuigen. Zo krijgen ze zin om met Flandria-groenten aan de slag te gaan. Verwijs naar www.mijnflandria.be voor lekkere recepten met courgette en bereidingstips.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact