Bloemkoolseizoen barst los!

Vanaf eind mei bieden de LAVA-veilingen met Flandria-zomerbloemkool een mooie Belgische lenteprimeur aan. In juni mag de handel op grote volumes rekenen. Varieer in het versassortiment met decoratieve Coliflor Green, Purple en Romanesco.

Eind mei ruime aanvoer, piek in juni
Flandria-zomerbloemkool uit openluchtteelt blijft sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Koude nachten en een laat voorjaar remden dit jaar de productie af, waardoor het seizoen deze maand wat trager op gang kwam. De LAVA-veilingen verwachten wel ruime aanvoer vanaf week 22 en traditioneel volgt er dan snel een volumetoename.  Juni belooft een topmaand te worden met in de weken 23-26 een piek tussen 350.000 à 500.000 stuks/week.

'Eyecatcher' in groenterayon
De Belgische retail en speciaalzaken willen tegemoetkomen aan de voorkeur van hun klanten en bieden  dus Flandria-bloemkool aan. De kenmerken zijn: egale, witte of lichtcrème kleur, topkwaliteit (versheid, stevigheid, ...), uit duurzame teelt met gegarandeerde traceerbaarheid. Kortom, een prachtig product van eigen bodem!
Maak van Flandria-zomerbloemkool een blikvanger en presenteer de mooi gesloten krop goed zichtbaar in het groenterayon: de 'kraakversheid' verkoopt zichzelf. Zorg voor kleurcontrasten door combinaties met sla, tomaten, radijsjes, asperges, ... Etaleer voldoende product, vul regelmatig aan; dit zet de klant aan tot kopen.  Stapel kisten nooit hoog, het bloemkooloppervlak is héél gevoelig voor beschadigingen.

Sorteringen
Sortering gebeurt volgens grootte en gewicht. Voor Flandria+ wordt een min. gewicht van 9 kg/kist gegarandeerd. Voor de vollegrondsbloemkool geldt de maat +24 tot +27 bloemdiameter. De hoofdsortering van +27 wordt standaard in EPS-H met 6 stuks aangeleverd. Een compactere bloemkool (24 cm diameter) met 6 stuks in EPS-H wordt parallel naast het standaardproduct vermarkt. Buiten standaard is er een beperkt volume kleine bloemkolen met 8 stuks in EPS-Medium.  

De klok, voorverkoop en bemiddeling
Zowel klokverkoop als voorverkoop is mogelijk. In het laatste geval gaat het om product dat nog geoogst moet worden, dus 'supervers'!  Voordelen voor de koper: hij koopt product kopen aan een afgesproken prijs en kan de gewenste verpakking vragen. Levering volgt twee dagen later. Daarnaast is er ook de LAVA-bemiddeling waarbij prijs, volumes en gewenste verpakking contractueel worden vastgelegd.

Tips voor de winkelier
Bewaar bloemkool overdag in een niet gekoeld rek in de winkel, 's nachts op een koele, goed verluchte plaats. Optimale temperatuur is 2-3 °C en een R.V. van 90-95%. Even onderdompelen in ijskoud water doet ze opfrissen. Het oppervlak is heel gevoelig voor beschadigingen. Ruwe behandelingen vermijdt u best. Adviseer klanten om de groente in een vochtige doek in het groentevak van de koelkast te bewaren. De Flandria-telers garanderen één week bij optimale bewaaromstandigheden.

Verrassende alternatieven
Flandria Specialty Street biedt drie verrassende alternatieven. Coliflor Green en Coliflor Purple hebben dezelfde vorm als de klassieke witte Flandria-bloemkool, maar hebben respectievelijk groene of paarse roosjes. De Coliflor Romanesco onderscheidt zich niet alleen door het opvallende, geelgroene bloemscherm, maar ook door de originele opbouw; een meer gangbare naam voor romanesco is torentjesbloemkool. De smaak is zoals van bloemkool, echter zachter van smaak. Al deze specialties worden geteeld volgens het Flandria-lastenboek; leverbaar in eps-H met 6 stuks. Andere verpakkingsmogelijkheden op aanvraag.

Deze specialties zijn een mooie opwaardering van de klassieke, Belgische bloemkool. Ze vallen in het groenterayon op door hun originele kleur en vorm, een extra troef voor de winkelier. Als u op zoek bent naar iets speciaals zijn deze nicheproducten het antwoord.  Ze zijn een uitdaging om het (ouderwetse) imago van bloemkool te doorbreken dankzij nieuwe bereidingswijzen. Zo krijgt uw verkoop ook een boost. Het is ook een uniek product voor de consument: héél decoratief en door de originele vorm perfect geschikt voor feestelijke gelegenheden.

Verfijnd en supergezond
Flandria-zomerbloemkool is een veelzijdige groente. Even in de stoom beetgaar koken en er komt een prachtige groente op tafel. Met vis of vlees of veggie en ook in de moleculaire keuken en foodpairing is bloemkool een dankbaar product om mee te variëren. Ook koud in zomerse slaatjes en met een dipsausje bij het aperitief of bij de bbq: de smaak van deze primeur is ongeëvenaard.
Sensibiliseer klanten ook voor de gezondheidsaspecten van dit prachtige product! Met 80 mg per 100 g is de groente zeer rijk aan vitamine C. Ook het mineraal kalium is goed vertegenwoordigd: 250 mg per 100 g. Zoals de meeste groenten bevat bloemkool weinig calorieën, wel veel vezels.

Continu Belgisch product tot de herfst
Met promotieacties biedt u de klant kans om lang van zijn geliefd product te genieten, met gunstig effect op de verkoop. In de zomermaanden is er topaanvoer. Het seizoen loopt door in september en er wordt nog grote aanvoer in oktober verwacht.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact