Creëer uitbundige fruitrayon met Flandria-zachtfruit

In de zoektocht naar 'superfoods' weten steeds meer consumenten de weg naar het zachtfruitschap te vinden. Bij  zomerse temperaturen boomt de consumptie. Veel volume en een lang seizoen zijn sterke troeven van lokaal geteeld product. Geef extra aandacht aan een verzorgde presentatie en speel in op het gezondheidsimago.

Zo goed als het jaar rond
Belgen zijn steeds meer verzot op zachtfruit. Dat blijkt ook uit cijfers van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Zo is het aantal consumenten dat blauwe bessen koopt, sinds 2014 verdubbeld. Het aanbod groeit mee met de markt. Jaar na jaar breiden de arealen uit en de LAVA-telers brengen hun product steeds vroeger op de markt. Innovatieve teeltsystemen garanderen de Belgische grootdistributie zo goed als het jaar rond aanvoer 'van bij ons'. De piek ligt in de maanden juli en augustus, maar de beschermde teelt levert nog ruime volumes tot het late najaar. Braambessen sluiten het seizoen van lokaal gekweekt product rond eind december af.

Inlands topproduct
De LAVA-veilingen bieden naast rode en blauwe bessen ook frambozen, braambessen, cassis, witte bessen, kiwibessen, stekelbessen, kersen en verschillende soorten aardbeien aan. Ze worden in verschillende verpakkingen aangeboden. Onze telers zetten sterk in op kwaliteit om zich te onderscheiden van product uit het zuiden: variëteiten scoren op smaak, uiterlijk en een goed shelflife.

Strenge Flandria-eisen
Zachtfruit geteeld volgens de Flandria-lastenboeken, beantwoordt aan de strengste eisen op het vlak van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzame teelt. De vruchten vertonen geen kneuzingen of rot. Het product marktklaar maken, gebeurt volgens strikte voorschriften inzake sortering en verpakking: gelijkmatige vruchtgrootte, zelfde kleur en rijpheid in één verpakking. Bessentrosjes worden in dezelfde richting gelegd. Voor frambozen en braambessen wordt uitsluitend gedopte vruchten zonder kelk aanvaard. Product wordt 's ochtends op de veiling gekoeld aangeleverd en de koudeketen blijft behouden tot op de winkelvloer. In het verkoopcircuit wordt het product niet meer omgepakt.

Grote, homogene volumes
De veiling garandeert strenge controle op diverse criteria:
• dagvers geplukt
• uniforme sortering volgens grootte 
• mooie presentatie binnen eenzelfde verpakking
Eenzelfde variëteit garandeert uniforme blokken van dezelfde sortering op de klok. Zo kunnen de LAVA-veilingen de handel dagelijks voldoende homogeen volume aanbieden.

Levering op maat
Kleinfruit wordt vermarkt in kistjes met bakjes 12* 125 g/150 g. In het hoogseizoen wordt geleverd in dozen met 10 punnets van 250 g of 8 punnets van 500 g. Naast standaardverpakking is levering op maat een comfortabele formule voor de retail. Alles is bespreekbaar: punnets gedekseld, topsealing, punnets met hendeltje, gepersonaliseerd etiket, speciaal voor marktkramers aluminium punnets voor een mooie presentatie in het kraam, ... Het product blijft goed zichtbaar in de verpakking, een extra verkooptroef.

Tips voor de winkelier
• Presenteer Flandria-kleinfruit altijd in de originele verpakking. Vermijd veelvuldige manipulatie en ruwe behandeling. Een verzorgde en aantrekkelijke presentatie scoort hoger met betrekking tot koopintentie.
• Vermijd condensatie door de t° te verhogen tot 8 à 10 °C voor het uitstallen.
• Zachtfruit is vaak een impulsaankoop. Speel daarop in door een aantrekkelijke presentatie van kleuren en smaken. Zo verkoopt dit product zichzelf.
• Bewaar kleinfruit best bij een R.V. van 95% en een temperatuur tussen 0,5 en 1 °C om uitdroging te voorkomen.
• Flandria-zachtfruit heeft een houdbaarheidsgarantie van een week.
• Bewaring best in de koelkast.
• Geef in de zomer extra aandacht aan een verzorgde presentatie.

Op zoek naar 'superfoods'
Vier doorslaggevende argumenten kunnen de bessenhype verklaren: ze zijn lekker, gezond, veelzijdig en verfrissend. Vooral het gezonde imago is de drijfveer achter het succes van kleinfruit. Zo uit het vuistje blijft heerlijk 'puur natuur': barstensvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezelstoffen. Voor de lijn zijn ze ook een prima keuze, want ze bevatten weinig calorieën: 75 kcal/100 gram.
Geef klanten suggesties voor originele zomerse gerechtjes. Zachtfruit is heerlijk in gebak, nagerechten, smoothies en als garnering bij gerechten. Het past ook perfect in kleurrijke salades, coulis en gerechten met vis of schaaldieren. Ook voor een zoetzuurcontrast in hartige gerechten is het een dankbaar ingrediënt. Voor jonge gezinnen is dit een aantrekkelijk product als gezond zomersnoepje voor de kids. Speel daar op in met proevertjes die zin geven om te kopen. 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact