Zonnige temperaturen en zachtfruit, een perfecte match

In juni breken de hoogtijdagen van het zachtfruit aan. In het fruitrayon zorgt dit voor zomerse overvloed. Frambozen blijven topfavorieten, maar verleid klanten ook met 'gezonde tussendoortjes' in rood, wit en blauw uit het bessenassortiment.

Jaar rond aanvoer
Zachtfruit is de verzamelnaam voor vruchten met een zachte textuur. De bekendste zijn  aardbeien, maar ook frambozen, braambessen, aalbessen (rood, wit, zwart), blauwe bessen en stekelbessen behoren tot het assortiment Flandria-zachtfruit. Door het koele voorjaar liep de oogst van frambozen en braambessen wat vertraging op, maar vanaf week 26 barst het seizoen los. De productiepiek voor frambozen, braambessen en rode, witte en zwarte bessen ligt in juli en augustus. Juli is ook dé maand voor kruisbessen.
Jaar na jaar breiden de arealen uit en de LAVA-telers brengen dit product steeds vroeger op de markt. Innovatieve teeltsystemen garanderen de Belgische grootdistributie zo goed als het jaar rond aanvoer.

Homogeen product
Onze telers zetten sterk in op kwaliteit om zich te onderscheiden van product uit het zuiden: grote, uniforme vruchten en topkwaliteit in smaak, uiterlijk en houdbaarheid. Het blijft een uitdaging om te zoeken naar nieuwe variëteiten die goed scoren op smaak en uiterlijk, maar ook een goede productie en shelflife garanderen. Eenzelfde variëteit garandeert uniforme grote blokken van dezelfde sortering op de klok. Zo kunnen de LAVA-veilingen de handel voldoende homogeen volume per marktdag aanbieden.

Top Flandria-kwaliteit
Producenten van zachtfruit telen volgens de Flandria-lastenboeken en beantwoorden dus aan strenge eisen op het vlak van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzame teelt. Ook het product marktklaar maken, gebeurt volgens de Flandria-voorschriften. Het product wordt op het bedrijf zorgvuldig gesorteerd en verpakt. Dit betekent: gelijkmatige vruchtgrootte, kleur en rijpheid in één verpakking. Bessentrosjes worden altijd in dezelfde richting gelegd. Voor frambozen en braambessen worden enkel gedopte vruchten zonder kelk aanvaard. De vruchten vertonen geen kneuzingen of rot. Product wordt 's ochtends op de veiling gekoeld aangeleverd, met respect voor de koudeketen. In het verkoopcircuit worden ze niet meer omgepakt.
De veiling garandeert strenge controle op diverse criteria:
• dagvers geplukt
• uniforme sortering volgens grootte 
• mooie presentatie binnen eenzelfde verpakking

Levering op maat
Kleinfruit wordt vermarkt in kistjes met bakjes 12* 125 g/150 g. In het hoogseizoen wordt geleverd in dozen met 10 punnets van 250 g of 8 punnets van 500 g. Naast standaardverpakking leveren de producenten ook in de door de koper gewenste verpakking. Alles is bespreekbaar: punnets gedekseld, topsealing, punnets met hendeltje, gepersonaliseerd etiket, speciaal voor marktkramers aluminium punnets voor een mooie presentatie in het kraam, ... Levering op maat van de klant is een comfortabele formule voor de retail.

Op de klok en weekprijzen
Vooral aardbeien komen op de klok. De veilingen spelen in op de groeiende vraag naar weekprijzen, vooral voor frambozen en braambessen. Voor alle partijen biedt dit meer prijszekerheid.

Tips voor de winkelier
• Presenteer Flandria-kleinfruit altijd in de originele verpakking. Vermijd veelvuldige manipulatie en ruwe behandeling. Een verzorgde en aantrekkelijke presentatie scoort hoger met betrekking tot koopintentie.
• Vermijd condensatie door de t° te verhogen tot 8 à 10 °C voor het uitstallen.
• Zachtfruit is vaak een impulsaankoop. Speel daarop in door een aantrekkelijke presentatie van kleuren en smaken. Zo verkoopt dit product zichzelf.
• Bewaar kleinfruit best bij een R.V. van 95% en tussen 0,5 en 1 °C om uitdroging te voorkomen.
• Bewaring best in de koelkast.
• Geef in de zomer extra aandacht aan een verzorgde presentatie.

Aantrekkelijk voor jonge gezinnen
Voor de lijn zijn deze fruitsoorten een prima keuze. Zachtfruit uit het vuistje is heerlijk 'puur natuur'. De vruchten zijn kleine gezondheidsbommetjes: barstensvol vitamines, mineralen en vezelstoffen. Dit is ook een aantrekkelijk product voor jonge gezinnen als gezond zomersnoepje voor de kids. Speel daar op in met proevertjes die zin geven om te kopen.  Het product blijft goed zichtbaar in de verpakking, een extra verkooptroef.
Geef klanten suggesties voor originele zomerse gerechtjes. Zachtfruit is heerlijk in gebak, nagerechten, smoothies en als garnering bij gerechten. Het past ook perfect in kleurrijke salades, coulis en gerechten met vis of schaaldieren. Ook voor een zoetzuurcontrast in hartige gerechten is het een dankbaar ingrediënt.

Beschikbaar tot het najaar
De productiepiek voor zachtfruit ligt in juni, juli en augustus, maar onder glas wordt de oogst verlengd tot het najaar. Rode en witte bessen zijn tot september ruim beschikbaar, grote volumes aardbeien en frambozen tot oktober en voor aardbeien is dat zelfs tot begin november. Braambessen sluiten het seizoen van het Belgisch zachtfruit rond eind december af.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact