Succesvolle Conference-peercampagne in Duitsland

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, en het Nederlandse GroentenFruit Bureau verlengen hun succesvolle Duitse Conferencecampagne. Hun actiedomein breidt nu uit naar de rest van Duitsland en men blijft inzetten op sociale media.

Geslaagde acties
Drie jaar geleden besloten het GroentenFruit Bureau en VLAM de krachten te bundelen om de Conference-peer op de Duitse markt te lanceren. Degustatieacties vormden de kern van de campagne. In de voorbije drie jaar vonden er maar liefst 1600 proeverijen plaats in supermarkten in Noordrijn-Westfalen. “Het is de dichtstbevolkte deelstaat in Duitsland, de meeste inkoopcentrales van de retail zitten in dit gebied en dus konden we met het relatief beperkt aantal tastings zo gericht mogelijk werken”, legt Kristophe Thijs, directeur van het VLAM-kantoor in Keulen, uit. “Zowel winkels vergelijkbaar met onze buurtwinkels als de grotere supermarkten werkten mee. Het zijn winkels waarmee we sowieso al een goede samenwerking voor onze Flandria-producten hebben. Meestal konden we de acties koppelen aan een reclameactie in hun promobladen, wat dus extra publiciteit opleverde.”

Doelgroep bereikt
“Onze doelgroep was jonge gezinnen met kinderen, en in dat opzet zijn we zeker geslaagd. Maar ook bij de derde leeftijd werkten de proeverijen als een magneet.” Shoppers konden proeven van de heerlijke Conference en kregen meer uitleg over deze veelzijdige peer. Deze tactiek wierp wel zijn vruchten af: tot wel 45% van de proevers kocht effectief Conference-peren!

Inspiratie op social media
De campagne was ook sterk aanwezig op sociale media, met mooie resultaten: de Duitstalige Facebook-fanpagina bereikte per bericht gemiddeld 80.000 Facebook-gebruikers, 900 likes en 40 shares. In 2015 werd opnieuw sterk ingezet op sociale media, met leuke retrobeelden van de Conference-peer inspelend op de actualiteit. “We bereiken een gevarieerd publiek”, meent Kristophe Thijs. “Mensen zijn open over de Conference en peren in het algemeen beginnen te discussiëren. En dat wilden we net bereiken. Sociale media werkt bij zo'n campagne wel veeleer informatief en ondersteunend.”

Ook thuismatch in België en Nederland
De Conference-peer speelde ook een thuismatch in België en Nederland. Radiospots op MNM en Studio Brussel vestigden de aandacht op de start van het Conference-seizoen. In Nederland liepen er tv-spotjes en de peer was ook present op de horecabeurs 'Gastvrij Rotterdam' en op de Libelle-zomerweek. Daarnaast werd er gezamenlijk ingezet op Facebook met leuke berichtjes rond de actualiteit en met focus op de veelzijdigheid van de Conference-peer. Ook dit initiatief kon op veel bijval rekenen: elke post op Facebook bereikte gemiddeld 120.000 Nederlandse en Belgische consumenten, kreeg 2000 likes en werd maar liefst 130 keer verder gedeeld.

Troeven
De degustatieacties en de Facebook-campagne hadden duidelijk effect. Het resultaat is bemoedigend: de Conference-peer is een vaste waarde geworden in het Duitse winkelschap. “De smaak van de Conference-peer viel in goede aarde. Bovendien hebben we sterk de troef uitgespeeld dat deze peer zowel hard als zacht kan worden gegeten. Ik meen dat we erin geslaagd zijn om het imago van zogenaamde discountpeer om te buigen. Bepaalde ketens, als Edeka en Globus hebben de peer nu vast in hun winkelrekken liggen, tevoren niet”, aldus Kristophe Thijs.

Boost voor verkoop
De kwalitatieve evaluatie toont aan dat de Conference-peer het derde favoriete perenras in Noordrijn-Westfalen is geworden. In het eerste campagnejaar kocht 36% van de ondervraagde Duitse consumenten wel eens Conference-peren. Aan het einde van het derde campagnejaar kocht liefst 46% van de proevers nadien ook effectief Conference kocht. Ook in Nederland en België is deze klassieker in opmars: in 2013 werd in België per huishouden 4,27 kg Conference-peren aangekocht en in 2014 steeg dit naar 5,66 kg. In Nederland steeg de consumptie van 2,57 kg per huishouden naar 3,19 kg. Dit gunstige consumentengedrag draagt mede bij tot een oplossing voor de Rusland-boycot.

Méér degustaties
Deze positieve resultaten hebben VLAM en het Nederlandse GroentenFruit Bureau aangemoedigd om een vervolgcampagne te organiseren. De samenwerking wordt met een jaar verlengd en de campagne breidt uit naar heel Duitsland. Opnieuw kunnen de promotieorganen daarvoor op Europese subsidies rekenen. “Het aantal degustaties breidt flink uit. Met maar liefst 1300 degustaties zit de agenda van seizoen 2015-2016 goed vol”, legt Kristophe Thijs uit. “De aanpak blijft dezelfde. De trein zit evenwel op de juiste sporen, want ik krijg nu al spontaan aanvragen van retailers om degustaties te doen. Dat betekent dat de peer in de smaak valt en de winkelketens ook merken aan hun verkoopcijfers dat de acties succes hebben. De grote uitdaging wordt nu om zo verspreid mogelijk de degustaties te laten plaatsvinden. We spelen ook met het idee om er een wedstrijd aan te koppelen.”

Bron: VLAM

Lava
Flandria
Nieuws
Contact