Boontjes, daar proef je de zomer in!

Boontjes behoren ontegensprekelijk tot de culinaire zomergenoegens. Vanaf eind juni is er ruime aanvoer. De retail is zeker van supervers Belgisch product met Flandria-kwaliteit tot het late najaar. Zowel klokverkoop als weekprijzen zijn mogelijk.

Meer volume, langer seizoen
Door areaaluitbreiding groeit de productie van vooral sperziebonen, boterboontjes en snijbonen elk jaar. Het Belgisch boontjesseizoen komt in juni in een stroomversnelling.  Juli, augustus en september zijn topmaanden en de LAVA-veilingen verwachten dan grote volumes.

• Snijbonen: juni: 100.000 kg; juli en augustus: 140.000 kg.
• Boterboontjes: juni: 10.000 kg; juli en augustus 25.000 kg.
• Ronde bonen: juni: 35.000 kg; juli: 110.000 kg; augustus: 180.000 kg.

De continue overschakeling van buitenteelt naar teelt onder glas garandeert oogstspreiding en dus vroegere en latere productie. Aanvoer wordt gegarandeerd tot week 45/46. De LAVA-veilingen kunnen dus meer volume aanbieden van een mooi, homogeen product, en dit over een langere periode: interessant voor de handel!

Topkwaliteit
Gecontroleerde teelt staat garant voor milieuvriendelijke productie en topkwaliteit. 
Flandria-kwaliteit staat voor:
• jong geoogst
• frisgroene kleur
• egaal donkergroen of egaal geel (naargelang van de soort)
• stevig en knapperig
• gelijkmatige vorm
• geen sporen van beschadiging
• geen draadvorming.

Flandria-snijbonen uit serre
Uitsluitend snijbonen onder glas worden onder Flandria vermarkt. De handel krijgt jonge, malse en rechte snijbonen met een brede, lange peul. De kleur is diepgroen en de snijboon is gaaf, zonder enige beschadiging. Er is nauwelijks zaadvorming in de peul.
Flandria-snijbonen worden gesorteerd volgens:
kleur: groene en gele variëteiten
lengte en breedte van de peul: Flandria Extra of dubbele Extra
+22 cm FL: 'zeer goede kwaliteit' en uniforme sortering en verzorgde presentatie.
FL+: uitstekende kwaliteit, zeer verzorgde presentatie en zeer uniforme sortering.
Uitwendige kwaliteitskenmerken
• Voldoen aan de Europese normen voor klasse I
• Minimum breedte: 1,5 cm
• Maximum breedte: 2,5 cm

Op de klok en voorverkoop
Sortering van Flandria-boontjes (groene, boterboontjes, peultjes) en presentatie gebeurt met veel zorg. Uniforme sortering garandeert homogeen product met een mooie presentatie in de verpakking. Sommige telers leggen met zorg 2 rijen boontjes in de kist.
Standaard komen boontjes 3 kg los in EPS-tomaat met dekvel op de klok. Daarnaast bieden de LAVA-veilingen steeds vaker in voorverkoop kleinverpakking aan: bv. plastic doosjes/schaaltjes 400 g geflowpackt, een garantie voor de versheid en de kwaliteit. Andere verpakkingen kunnen op vraag van de handel.

Flandria-snijbonen worden gesorteerd op basis van kwaliteit, kleur, kromming en lengte/breedte van de peul. Standaard op de klok als los product 4 kg EPS. Andere verpakkingen: kartonnen doosje geflowpackt, 400 g geflowpackt, ... zijn mogelijk.
Zowel klokverkoop als weekprijzen zijn mogelijk. Bij bemiddeling: standaard verpakt schaaltjes van 400/500 gr, of geflowpackt, op vraag van de koper.

Koel bewaren
Presenteer in het groenterayon in de originele verpakking en stapel niet te dicht op elkaar om broei te vermijden. De koudeketen is gegarandeerd van op het bedrijf tot bij het verlaten van de veiling. Om de koudeketen in de winkel te respecteren is koel bewaren een must, best bij 5 tot 6 °C en een R.V. van 90-95%. Adviseer de klant om dit product thuis ook koel te bewaren.

Culinaire ideetjes  
Populaire kookprogramma's prikkelen de interesse van de consument in verse, inlandse boontjes. Surf mee op deze hype en speel de troeven van Flandria-product uit: kortbij geteeld en dus weinig transport, supervers en lang houdbaar. En, ook het gezondheidsaspect speelt een rol voor de consument. Boontjes zijn caloriearm en bevatten veel gezonde extra's: vezelstoffen, vitaminen en mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium en ijzer.
Breng klanten op culinaire ideetjes. In combinatie met andere zomergroenten scoren boontjes/snijbonen zeer goed: een aardappel-boontjessla, een fetaslaatje met paprika, tomaat en boontjes zijn lekkere toemaatjes bij de BBQ én supergezond! Nog een kooktip voor de klant om de kwaliteit optimaal te bewaren: in tien minuten beetgaar koken/stomen en onmiddellijk onder koud water doen schrikken.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact