Kiwibessen laten het lang (na)zomeren

Kiwibes komt tegemoet aan de groeiende marktvraag naar convenience. Verras klanten met dit 'hapklare besje' in het fruitrayon. De handel kan op continue aanvoer rekenen van begin september tot half oktober!

Kleine voetafdruk
De kiwibes (Actinidia Arguta), ook wel Siberische kruisbes genaamd, behoort tot hetzelfde geslacht als de gewone kiwi, maar komt oorspronkelijk uit koudere streken. De plant gedijt perfect in een gematigd klimaat als het onze. Ze wordt in openlucht geteeld en is zeer goed bestand tegen ziektes en fruitplagen. Naast de  duurzame teelt is ook de lage, ecologische voetafdruk een interessant verkoopargument. De komende jaren wordt nog aanzienlijke productiegroei verwacht als planten hun optimaal rendement bereiken. Diverse variëteiten maakt oogstspreiding mogelijk.

Gestage productiegroei
Vanaf half augustus komt de productie van de vroege rassen op gang en de verkoop komt vanaf begin september in een stroomversnelling. “De productie neemt jaar na jaar toe en we kunnen continue aanvoer tot half oktober garanderen”, bevestigt Natalie Snijers van de commerciële dienst bij Veiling Hoogstraten. “Vorig jaar zaten we aan 70 ton, dit jaar schommelt de productie rond 95 ton, voor zowel de versmarkt als de industrie. De Belgische retail is geïnteresseerd en ook de export groeit. Zo begint er uit  Duitsland aardig wat vraag te komen en zien we de afzet groeien.”
Veiling BelOrta biedt ook kiwibes in het biogamma aan en verwacht dit seizoen ruim 35 ton. Door het gebruik van verschillende variëteiten kan BelOrta continue aanvoer garanderen. De kiwibessen worden onder gecontroleerde omstandigheden op ideale rijping gebracht. De bio kiwibessen van BelOrta worden standaard aangeboden in een shaker van 125 gram maar andere verpakkingen zijn op aanvraag eveneens mogelijk.

Klantgerichte verpakking
Ook voor kiwibes volgen de producenten een streng lastenboek die kwaliteitsnormen en sortering vastlegt. Er worden 2 sorteringen gehanteerd: 19 tot 23 mm en 24 tot 28 mm. Dit garandeert uniformiteit in de verpakking en een verzorgde aanblik in het fruitrayon. Veiling Hoogstraten investeert in een gebruiks- en productvriendelijke verpakking: 12 shakers van 125 g in een aantrekkelijke, kartonnen shakerdoos. Eigen verpakking is ook mogelijk. De verkoop voor de LAVA-veilingen wordt gecentraliseerd bij Veiling Hoogstraten en verloopt uitsluitend via bemiddeling: de afname van een bepaald kwantum wordt in jaar- en weekcontracten vastgelegd.

Ononderbroken koudeketen
De ethyleengevoeligheid van kiwibes vereist een specifieke bewaartechniek, een belangrijk aandachtspunt in de vermarkting. Na de oogst en bij het transport naar de veiling blijft de koudeketen verzekerd om kwaliteit te garanderen. Binnen de 48 uur brengt de producent het product naar de veiling waar het bij 2 °C wordt bewaard.  In de koeling leggen ethyleenstoppers het rijpingsproces stil en rond de leveringstijd krijgt de verkochte partij een korte 'ethyleenshot', zodat het rijpingsproces wordt hervat. “Eens op smaak leveren we aan de afnemer een eetrijp product met een zekere stevigheid. Koel bewaard in de winkel wordt nog een shelflife van 2 à 3 dagen gegarandeerd”, verzekert Natalie Snijers.

Ethyleengevoelig
Presenteer dit product in het fruitrayon uit de buurt van producten, zoals tomaten, bananen, ... die ethyleen afscheiden en de rijping van kiwibessen sneller laten verlopen. Als de winkelier harde bessen krijgt, kan hij het product net wel bij deze producten leggen, om het rijpingsproces te versnellen. Op kamertemperatuur is de kiwibes zowat een week houdbaar. Voor zachte bessen is de bewaartijd beperkt tot 2 à 3 dagen.

Ideaal 'snackje'
De consument is voortdurend op zoek naar smakelijke voedingsmiddelen, snel en gemakkelijk te eten, en die bovendien gezond zijn. De kiwibes voldoet aan deze eisen. De vorm, textuur en schil maken van deze bes een prachtig stukje zachtfruit. Nauwelijks groter dan een druif, met een haarloze dunne schil, kan de kleine bes zo, zonder schillen of versnijden, uit het vuistje gegeten worden. De vrucht is op haar lekkerst als ze zacht en donkergroen is. De zachte schil, zoet en sappig vruchtvlees, ideaal als snack, maar is ook overheerlijk in tal van desserts en hartige bereidingen. Qua voedingswaarde en smaak moet de kiwibes niet onderdoen voor een gewone kiwi: rijk aan vitamine C (70 mg/100 g), bevat antioxidanten, mineralen en andere gezonde bestandsdelen.

Mooie nazomer
De nazomer belooft weer wat moois in de winkel! Kiwibessen in handige meeneemshakers zorgen voor een frisse aanblik in het fruitrayon. Laat klanten proeven, zo leren ze het frisse besje snel kennen. Overtuig hen om eens voor 'iets anders' te gaan: de lekkere kiwibes 'made in Belgium'. De praktische shaker is één portie, hapklaar, in handbereik in de wagen, naast de pc, voor gretige kinderhandjes,... De shaker is ook voorzien van een sticker met tips over hoe de kiwibes rijpklaar te consumeren. Maak klanten hierop attent.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact