De LAVA-kerncijfers 2015 doorgelicht

Vorig jaar was een beter jaar voor de tuinbouw dan 2014. Teelten als losse tomaten, multicolorsla, kenden een productieboost. Kleine producten zoals knolvenkel en Chinese kool springen er ook uit. Opvallend is ook dat de middenprijs van veel groenten steeg in vergelijking met 2014.

Productiegroei
Voor de losse tomaten zien we 8% productiestijging. Dit komt door een lichte areaalverschuiving vorig jaar van los naar tros. Bovendien was 2015 een productief jaar voor tomaten door de vele zonnige dagen. Bij komkommers zien we 30% productiestijging en met 83% een spectaculaire omzetstijging. “Het areaal breidde met 25% uit omdat een aantal Nederlandse telers bij LAVA-veilingen aansloten, waardoor zowel de productie als de omzet jaar na jaar een spectaculaire boost krijgt”, stelt Benny Cuypers van de afdeling commercialisatie van de overkoepelende coöperatieLAVA.
Multicolorsla kende vorig jaar ook een groei van 35%. “Het is een tendens van de laatste jaren dat het areaal van gewone kropsla krimpt en ook inboet aan belang voor de handel. De gewone kropsla moet het opnemen tegen het groeiend succes van andere types van slasoorten, zoals: lollo rossa, bionda, eikenblad rood en groen, ijsbergsla, rucola, ... Multicolor is daar ook een exponent van.”
Knolvenkel ontgroeit langzaam maar zeker de categorie van 'klein' product. De groente kende vorig jaar zo maar eventjes 13% productiestijging. “De aanvoer op de LAVA-veilingen is in de laatste vijf jaar sterk toegenomen, en bovendien was 2015 een productief jaar voor deze groente.”
Ook Chinese kool kent een lichte productiestijging (9%), een tendens van de laatste jaren. Opvallend is zeker de omzetstijging met 58%. De prijs steeg van 0,39 euro naar 0,49 euro. “De prijsvorming was in 2014 niet goed, in 2015 was dit zeker beter”, volgens Benny Cuypers.

Hogere middenprijzen
Opvallend is dat de middenprijs voor bijna alle groenten gestegen is t.o.v. 2014. “Over het algemeen lagen de weersomstandigheden goed vorig jaar. Er kwam vorig jaar minder product uit Zuid-Europa, veroorzaakt door extreme hitte en droogte in de zomer en nazomer. De producten zijn dus ook veel later dan anders in het najaar op de markt gekomen. Het gevolg is geweest dan onze veilingen in de zomer en het najaar een periode een goed tot zeer goede prijsvorming hebben gekend en dit voor vele producten. Voor onze binnenlandse vollegrondsproducten zorgde de droogte voor een matige aanvoer in het najaar met hogere prijzen tot gevolg. 2014 was in het algemeen geen goed jaar voor de tuinbouw, 2015 was duidelijk beter”, besluit Benny Cuypers.

Klik hier voor het volledige overzicht

Lava
Flandria
Nieuws
Contact