Chinese kool ‘groente van bij ons’

Chinese kool wint duidelijk aan populariteit. Deze gezonde groente is nu ruim beschikbaar met belangrijke verkooptroeven: onberispelijke Flandria-kwaliteit, lokaal én duurzaam geteeld. Koude temperaturen zijn een goede timing voor promotieacties.

Groeiende vraag
De naam Chinese kool is enigszins misleidend, want deze groente ziet er wel uit als een kool, maar mist de uitgesproken koolsmaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf. De bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Zijn populariteit groeit door de interesse in exotische gerechten en de trend van roerbak- en wokgerechten. 

Ruime aanvoer in de winter
De LAVA-kerncijfers 2015 onthullen een mooie productiestijging en een opmerkelijke omzetstijging (31%) voor deze groente. Chinese kool wordt in de wintermaanden duurzaam bewaard in koelcellen. Dagdagelijks wordt gesorteerd, schoongemaakt en verpakt. Jonge Chinese kool wordt geteeld in vollegrond (aanvoer tot week 24) en onder glas én vollegrond (na week 24). Januari, februari en maart zijn topmaanden in de aanvoer. In de weken 5 tot 8 wordt 20.000 tot 30.000 stuks per week verwacht.

Flandria-topkwaliteit
Chinese kool met Flandria-kwaliteit is een topproduct met onberispelijk uiterlijk:
• Glad en vers snijvlak
• Frisgroene kleur
• Max. 2-3 aangesloten ombladeren
• Verzorgde presentatie
• Vrij van bloemvorming en schot
• Vrij van schade en kneuzingen
• Uniforme sortering en presentatie
• Goed gevulde kisten

Homogene sortering
Standaard wordt Chinese kool in EPS-kisten geleverd. Andere verpakkingen worden geleverd op aanvraag van de handel. Sortering gebeurt op basis van de grootte en het gewicht per kist. De telers moeten zich aan strenge sorteerregels houden.
• Volgens grootte: jonge Chinese kool (tot week 24) met 4 tot 8 stuks/kist.
• Gewicht (los per kist):
o 4-8 stuks: 10 kg
o 6 stuks: 5,5 kg
o 8 stuks: 4,5 kg
• Verpakt: 6 stuks in plastic hoes per kist beantwoordt aan de vraag van F1.
• Chinese kool is uitstekend geschikt voor convenience. Voor versnijderijen en verwerkers wordt per kg verpakt en geleverd.

'Coole' uitstalling en juiste bewaring
Creëer in het groenterayon een 'coole' presentatie in fris kleurenpalet met andere Flandria-wintergroenten, zoals raapjes, pastinaak, ... en geef tips voor een perfecte combinatie. Bewaar Chinese kool luchtig en best bij 0 tot 1 °C en een R.V. van 90-95%. Stal uit ver uit de buurt van ethyleenproducerende producten (tomaten, appelen, bananen, citrusvruchten, ...). Adviseer de klant om de groente in het groentevak van de koelkast of in een koele ruimte te bewaren.

Veelzijdige groente
Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar: koken, stoven, roerbakken, in Oosterse (wok)gerechtjes, ... Stamppot van Chinese kool met andere wintergroenten (raapjes, pastinaak, ...) is een voedzaam winters gerecht. Suggereer klanten een hartig wintersoepje of een eenvoudige combinatie met sint-jakobsschelpen. Pakketjes van de volledige bladeren kunnen gevuld worden met gehakt of ingrediënten naar keuze.  
Rauw in salades kan ook. Suggereer om het binnenste gedeelte te gebruiken, want hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn. Flinterdunne reepjes geven een extra frisse toets aan slamengeling. Degustatie in de winkel van een slaatje van rauwe kool is een gezondheidsbom.

Haal klanten over de streep
De stijgende populariteit van Chinese kool blijkt uit kookprogramma's waar ze als seizoengroente wordt gepromoot.  Speel in op deze trend en haal klanten over de streep met onberispelijke Flandria-kwaliteit en een mooie uitstalling. Met de huidige hype rond gezond koken zijn er nog tal van redenen om met deze coole groente in de keuken aan de slag te gaan. De groente bevat hoge concentraties vezelstoffen, mineralen, vitamines A, B en C en calcium. Verder is ze licht verteerbaar en arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.). Speel deze troeven uit op de winkelvloer. 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact