Flandria-winterprei: voor ieder wat wils

Voor maximale klanttevredenheid kiest u als winkelier resoluut voor Flandria-prei in een ruim aanbod in maten, gewichten en verpakkingen. Maak komaf met het (onterechte) imago van soepgroente en maak van Flandria-prei een succesnummer in uw winkel.

'Van bij ons'
Prei behoudt al jaren stevig zijn plaats in de top 5 van Flandria-producten op de LAVA-veilingen. Zet de regionale herkomst in de kijker met leuke icoontjes en het label 'van bij ons'. Als klanten vragen of dit een Belgisch product is, vertel dan iets over het Flandria-kwaliteitslabel en 'Responsibly Fresh'. De consument krijgt een goed gevoel als hij lokale producten koopt. Ze zijn dagvers, hebben weinig voedselkilometers op de teller en voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen.

Kwaliteitskenmerken Flandria-winterprei
• Blad met donkergroene kleur
• Rechte vorm
• Schachtlengte 'wit' meet minstens 15 cm
• Bladlengte meet minstens 20 cm
• Geen knobbelvorming op witte gedeelte van de stengel
• Vrij van beschadigingen
• Ofwel zonder wortel met behoud van wortelplaat
• Ofwel met zuiver gemaakte wortels

Verpakking: marktgericht denken
De vragen van de markt adequaat invullen, is een uitdaging voor de LAVA-veilingen. Bij de klokverkoop kan de handel al kiezen uit bussels met wikkels, uit netzakken en uit Flandria-dozen voor diverse sorteringen. In voorverkoop, in bemiddelingsverkoop en bij seizoens- of jaarcontracten kan de klant alle verpakkingen vragen die technisch mogelijk zijn: houten kratten, EPS-klapkisten, IFCO, bussels met tape, netzakken, ingekorte prei in diverse maten, .... Bij seizoens- en jaarcontracten is er bovendien voldoende levertijd om in te gaan op speciale vragen.

Welke verpakking is voor uw handel de beste keuze? Laat u leiden door de wensen van uw klanten of doelgroep.
• Prei los (met/zonder wortel) met sortering volgens kwaliteit en dikte (zes categorieën) en geleverd in EPS-H.
• Bussels vlak, samengebonden met wissen of metaaldraad; traditionele verpakking in pakken van >1,1 kg, >1,3 kg en >1,5 kg.
• Bussels rond, samengebonden met elastiek, geschikt voor dunnere prei; verkrijgbaar in bundels van >700 g, >900 g, >1kg. Geschikt voor consumenten die kleine verpakkingen zoeken.
• Bussels rond, met tape en barcode; bundels van 1 kg met 3 tot 5 stuks. Geschikt voor alle types cliënteel en voor de export.
• In netzakken: verkrijgbaar in 3 of 5 kg. Vooral geschikt voor de export; de netzakken bieden extra kwaliteitsbescherming voor verre bestemmingen.
• Klapkisten: op vraag van exporteurs voor buitenlandse klanten.

Uitgesproken voorkeur voor prei met groen
Uit een consumentenbevraging op de winkelvloer en online (*) blijkt dat het ruime aanbod dagverse prei (volledig, ingekort, enkel preiwit, versneden, ...) op de binnenlandse afzetmarkt op maat is van de wensen van de Belgische consumenten. Maar welke aanbiedingsvorm geniet de voorkeur? De Belgische consument ziet dit product graag 'goed herkenbaar' in de winkel liggen. De overgrote meerderheid kiest voor volledige prei met nog een deel groen en een deel wortel. De verpakking van 3 à 4 preistengels samengebonden met tape bleek héél populair in de groep van geënquêteerden. Vooral het juiste gewicht, weinig verpakkingsafval en gemakkelijk mee te nemen, bleken aan te zetten om dit product te kopen.

Ook vraag naar convenience
Toch valt ook ingekorte prei in de smaak: uit de bevraging kwam naar voren dat dit product toch de voorkeur geniet van 20%, versneden prei 3%. Wanneer deze keuzes worden gelinkt aan de woonplaats stelt men een beperkte associatie tussen woonplaats en gemaakte keuze vast. Immers, iets meer consumenten uit de stad kiezen voor ingekorte prei omdat dit weinig afval geeft en het formaat beter in de koelkast past.
De LAVA-veilingen spelen in op deze vraag naar convenience en leveren ingekorte Flandria-prei (alleen wit of een gedeelte wit en groen, met weinig/geen wortels, max. 40 cm). De inkoper kan het gewicht en de verpakkingswijze kiezen: schaaltjes, flow pack, onder krimpfolie, ...

Ereplaats in groenterayon
Maak in het groenterayon van dit mooie product een eye-catcher en geef Flandria-prei de présence van een topgroente. Een uitdaging voor de verantwoordelijke van het groenterayon!
• Maak in de groenteafdeling een winterhoekje met ingrediënten voor soepen, ragouts, stoofpotjes, wokgerechten en geeft Flandria-prei een ereplaats!
• Creëer een in het oog springend kleurenpalet: presenteer centraal de lange, gave witte schachten met frisgroen loof met links groene selder en rechts wortels.
• Plaats bundels prei opvallend in een mooie waaier.
• Stapel de groente niet en beperk het aantal preibundels.
• Bewaar Flandria-prei in de winkel tussen 2-3 °C en met een R.V. van 90-95%.

Verrassend veelzijdig ook bij zachte temperaturen!
Flandria-winterprei is verrassend veelzijdig en heeft beslist veel culinaire troeven: koken, stoven, gratineren, onontbeerlijk in de Oosterse keuken en in een wip gaar in de wok. Prei is een goede smaakmaker in allerlei gerechten en harmonieert uitstekend met pasta. Suggereer 'tagliatelle met prei en ham' uit het Flandria-receptenboekje 'Hartverwarmende recepten'. Stel recepten ter beschikking bij het groenterayon en breng klanten op leuke kookideeën. Maak zo komaf met het (onterechte) imago van 'gewone soepgroente' en scoor in uw verkoop.

Volop aanvoer
De LAVA-veilingen verwachten nog topproductie: tussen 2 en 2,5 miljoen kg per week in de weken 6 t/m 9, de geschikte tijd voor promotieacties. De klant profiteert volop van consumentvriendelijke prijzen.

(*) Consumentenbevraging in de loop van 2014 uitgevoerd door het Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) en gefinancierd door Veiling REO, Roeselare.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact