Flandria-komkommers daar proef je de lente in!

Traditioneel luidt de primeurverkoop van Belgische komkommers het nieuwe seizoen in. De productiegroei maakt deze vruchtgroente uiterst geschikt voor promotieacties in de aanloop naar Pasen. BelOrta en Veiling REO vermarkten dit product samen op de klok.

Tweede plaats in toptien
Ook dit jaar beten de Flandria-komkommers de spits van het nieuwe seizoen af. Bij Veiling REO en BelOrta neemt deze vruchtgroente de laatste jaren een geweldige vlucht. Intussen heeft ze de tweede plaats veroverd in de groentetoptien van Flandria, na de tomaten. In 2015 realiseerden de telers bijna 30% productiestijging tegenover 2014, goed voor een spectaculaire omzetstijging van bijna 84%. LAVA noteert dit seizoen een lichte areaaluitbreiding (+6%) voor komkommers.

Volop aanvoer
Vanaf maart is er meer productie en de weken voor Pasen kan de handel rekenen op grote volumes. LAVA verwacht 1,5 miljoen stuks in week 9 en 3 miljoen stuks in week 11. In week 13 leveren de producenten 4 miljoen stuks. Deze feestelijks periode is dus perfect geschikt voor promotieacties met binnenlands product.

Flandria: vaste waarde in groenterayon
Enkel erkende rassen waarvan in de praktijk en/of in het onderzoek is aangetoond dat ze een kwaliteitsproduct garanderen, worden door LAVA voor Flandria toegelaten; een weloverwogen keuze  voor kwaliteit.
Flandria-komkommers garanderen een mooie presentatie in het groenterayon:
• Stevig, vers en onbeschadigd
• Regelmatige, rechte vorm
• Glanzende, groene kleur
• Niet puntig
• Zuivere snee met korte steel
Flandria scoort ook goed op het vlak van smaak en houdbaarheid.

Responsibly Fresh
Naast de zorg voor kwaliteit dragen de telers ook duurzaamheid hoog in het vaandel. Warmtekrachtkoppeling (WKK) en restwarmte resulteren in lagere energiekosten en een optimaal teeltklimaat. Dit komt de smaak en de Flandria-kwaliteit van de komkommers én het milieu ten goede komt. Dankzij de inzet op kwaliteit en duurzaamheid slagen de LAVA-veilingen en hun producenten erin om met deze 'vruchtgroente van bij ons' het verschil te maken. De grootste productiepieken liggen in de maanden mei tot en met september.

Flexibel verkoopsysteem
De volumes Flandria-komkommers van BelOrta en Veiling REO worden op hetzelfde tijdstip op één klok aangeboden. Dit maakt het geheel overzichtelijk voor de kopers. Daarnaast vindt er zowel op korte als lange termijn voorverkoop plaats. Belevering gebeurt volgens de wensen van de koper. Zo wordt het aanbod optimaal afgestemd op de marktvraag, wat ook zorgt voor een evenwichtige prijsvorming.

Uniforme sortering pluspunt
Interessant voor de handel is de uniforme sortering op basis van gewicht en vruchtlengte. Er is 'komkommer op maat van klanten', dankzij de ruime sortering 250 tot >750 g.
Komkommer 500 gr krijgt vanaf dit jaar (april) een nieuwe verpakking. Standaard worden de Flandria-komkommers vanaf dat moment geleverd in:
- EPSL  ipv de huidige EPSM
14 stuks met flandria-dekvel
- Open doos 60x40 ipv de huidige gesloten bodem-deksel-doos.
16 stuks met als bovenste laag een dekvel. De lagen daaronder worden parafinepapieren (cfr huidige werkwijze bij de open dozen voor 350 gr en 400 gr).

Andere verpakkingen worden geleverd op vraag van de handel.

Lange houdbaarheid
De LAVA-veilingen hanteren uiterst strenge criteria voor een mooi product in het groenterayon. De winkelier is zeker van een fris voorjaarsproduct met lange houdbaarheid. Een verzorgde presentatie is wel een must. Komkommers zijn gevoelig voor lage bewaartemperatuur. 15 °C en een relatieve vochtigheid van 90 tot 95% zijn ideaal op de winkelvloer. Stal komkommers niet uit samen met ethyleenproducerende vruchten (tomaten, appelen, citrusvruchten, ...). Vermijd uitstalling in de zon en dek af tegen uitdroging.

Licht en verfrissend
Komkommers tellen slechts 8 kcal per 100 gram. Omdat ze ook veel water bevatten, is de groente uitstekend geschikt voor iedereen die slank wil eten. Komkommers bezitten bovendien flink wat fosfor (24 mg) en vitamine C (10 mg). Een uitgelezen groente om de winterkilo's kwijt te geraken, want ideaal in lichte maaltijden of als gezond tussendoortje. Ook in smoothie is komkommer een gezonde dorstlesser. Frisse komkommerspread is heerlijk als broodbeleg bij de lunch, in salades of als hapje. Suggereer klanten een lekkere soep met komkommer en geef tips voor warme borrelhapjes met komkommer voor een feestelijke tafel.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact